Tabeltrucage Op Verpakkingen

Tabeltrucage Op Verpakkingen

februari 22, 2023 0 Door Veerle

Tabeltrucage

Een tijd geleden heb ik een blog geschreven waarin ik het verhaal dat elke calorie telt, heb ontkracht.   Dit blog zal dan ook niet gaan over waarom het onzin is om calorieën te tellen, maar over de misleiding die plaatsvindt in de voedingsindustrie met betrekking tot het weergeven van calorieën op voedingslabels.

Geen Openheid Van Zaken

Bart Kay, een wetenschapper die ik op YouTube volgt, had het erover dat er een marge van 20 % is qua wat er op de voedingslabels staat ten opzichte van de werkelijke waardes van een product. Dat geldt voor calorieën, maar ook vet en suiker. Hierdoor was ik benieuwd wat ik hiervan online kon vinden. In Nederland dus helemaal niets. Dat verbaast me niets, want Nederland is koning in het niet vrijgeven van informatie. Artikelen die ik in het Nederlands vond, linkten naar een PDF die niet meer op de site van de Europese Unie stond.

Way Back Machine

Gelukkig hebben we de Way Back Machine waar ik de originele link in geplaatst heb. En voilá, daar kwam de PDF tevoorschijn. Deze heb ik uiteraard meteen opgeslagen en ik zal de PDF hier ook linken.

Klopt het aantal calorieën op verpakkingen wel?

Op pagina 7 van het PDF document kun je een tabel vinden waar je kunt zien wat de marges zijn waarin producenten op de voedingslabels het mis mogen hebben. Deze tabel zal ik hieronder neerzetten.

Weetje van de Week Calorieën Misleiding op Voedingslabels Reizende Strijdster

Dit betekent dus dat ze hun marges naar boven en naar onder mogen stellen en dat is nog legaal ook. Je ziet dat bij vitamines en mineralen de marge heel hoog is. Ook zie je dat verzadigd vet een vele malen kleinere afwijkingsmarge heeft dan bijvoorbeeld mono-onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. Met onverzadigde vetzuren wordt zonnebloemolie, olijfolie, sojaolie et cetera bedoeld, kortom zadenoliën. Waarom je deze als de pest moet mijden, lees je hier.

De tabeltrucage is wederom een voorbeeld hoe je als consument bij de neus wordt genomen. Wat mij betreft nog een reden om producten te kopen met zo min mogelijk ingrediënten die niet uit een fabriek gerold zijn. Uiteraard het liefst verse etenswaren, dus geen diepvriesmaaltijden die gemiddeld 8% minder calorieën weergeven op de voedingslabels dan ze daadwerkelijk bevatten.

Eet dan liever pure producten zoals vlees en vet van dierlijke oorsprong waar alle essentiële bouwstoffen in zitten die wij nodig hebben als mens. En dan ook het liefst rechtstreeks bij de boer vandaan.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.