Transitie Naar Het Carnivoor Dieet

Transitie Naar Het Carnivoor Dieet

november 19, 2021 6 Door Rick

Er komen dusdanig veel verhalen voorbij van mensen die abrupt overstappen en problemen krijgen, dat het wellicht handig is om een soort stappenplan te beschrijven. Je denkt logischerwijs dat je meteen alles moet laten vallen en meteen al die ongezonde meuk uit je dieet moet gooien. Uiteraard is dat zeker het doel, alleen is het verstandiger om je lichaam langzaam te laten wennen.

Van Planten Eten Naar Planteneters Eten

Zoals in een ander blog te lezen is waren wij nagenoeg vegetariër, met af en toe een klein stukje vlees (vooral in restaurants). Gelukkig zijn we nooit helemaal veganistisch gegaan, maar de transitie naar het carnivoordieet was toch groot. Je lichaam is gewend om een dieet te eten dat nagenoeg vrij is van dierlijk vet, en hoog in vezels. Ga je meteen bakken met vet eten, kan je gal gaan protesteren, en kun je onder andere de WC pot in een Jackson Pollock veranderen. Hetzelfde geldt voor het rigoureus schrappen van vezelrijk eten.

VezelsReizende Strijdster Voedingscentrum

Allerlei instanties zeggen dat je vezels moet eten, onder andere Het Voedingscentrum. Eigenlijk kun je anno 2021 concluderen dat je niet moet doen wat ze aanraden, en wél moet doen wat ze afraden. Waarom? Daarom:  Volgzaamheid via voeding. Vezels zijn totaal zinloos, en kunnen zelfs problemen veroorzaken, zoals Veerle al eerder schreef (bronnen staan daar in).

Meteen alle vezels schrappen kan echter zorgen voor wat onrust in je darmen, wat ook kan resulteren in een horrorscenario in je WC pot.

Reizende Strijdster Anti nutrient Oxalaten in SpinazieOxalaten

Rick schreef vorig jaar een blog over oxalaten. Daar wordt uitgelegd wat oxalaten zijn, en hierin raadt Rick al aan om niet meteen alles te schrappen met oxalaten. Afbouwen is ook daarbij raadzaam tijdens de transitie. Je wilt je lichaam niet meteen inspireren om alles te lozen in een soort paniekmodus, want dan kun je juist meer klachten krijgen. Dan worden er namelijk teveel kristallen in één keer je lichaam in gestuurd die vervolgens niet snel genoeg kunnen worden afgevoerd. Als je wat zandkorreltjes in je regenpijp laat vallen is dat prima. Stamp je er meteen een zak zand in, krijg je problemen.

Helemaal Vergald

Na zogezegd jarenlang amper vet te hebben gegeten, eigenlijk van kinds af aan al, is onze gal nogal lui geworden. Je moet nu eenmaal zorgen dat de boel regelmatig actief is. Een beetje zoal een auto die je 30 jaar laat staan, waarmee je daarna meteen lekker even over de Nürburgring denkt te kunnen gaan vlammen. Onze klachten varieerden van misselijkheid, knalkak, en knallende koppijn na het eten. Dat laatste klinkt vreemd, maar er blijkt een verbinding te zijn tussen je gal naar je hoofd. Masseer je gal maar wanneer je hoofdpijn hebt na het eten. Verlicht het de pijn? Dan kun je gaan onderzoeken of je gal inderdaad moet worden gereactiveerd.

Stenen Of Slib

Na jarenlange verwaarlozing van je gal kunnen er galstenen ontstaan. Vandaar dat er bij een groeiend aantal mensen de galblaas helemaal wordt verwijderd. Er wordt gedaan alsof je dat ding kan missen, wat natuurlijk een bizarre logica is. Je galblaas heeft wel degelijk een (belangrijke) functie. Omdat preventieve zorg geen geld in het laatje brengt, blijven ze gewoon het standaarddieet aanraden en snijden ze dat gekke ding er gewoon uit. Stenen kun je na jaren proberen op te lossen, al is dat een serieuze uitdaging. Als je nog geen galstenen hebt maar wel slib, kun je het nog voor elkaar krijgen om het weer aan de praat te krijgen. Dat duurt alleen lang, soms zelfs jaren.

Even Slikken En Weer Doorgaan

Om eten beter te laten ‘vallen’ kun je ox bile, enzymen, en/of HCL slikken bij je maaltijd. Let op: probeer dat te vermijden, zeker ox bile is behoorlijk heftig en kan juist zorgen dat je ontlasting eruit ziet als een ontplofte alien. HCL is om je maagzuurgraad weer omhoog te krijgen, want ook dat krijgt een opdonder na jarenlang vlees schrappen. Toch hielp dat ook bij het rustig krijgen van onze gal. Zoals gezegd wil je natuurlijk zonder al die supplementen, anders hadden we net zo goed veganist kunnen worden/blijven. Het zijn dus echt interventies om je lichaam weer helemaal klaar te stomen voor het dieet dat je meteen vanaf dag 1 had moeten krijgen. Hoe meer je daarvan bent afgeweken, hoe groter de kans op problemen tijdens de transitie.

Granen, Suikers, En Zadenoliën

Wat wij aanraden wanneer mensen vragen naar dit dieet, is het schrappen of reduceren van producten met toegevoegde suiker, brood en andere graanproducten, en uiteraard zadenoliën. Zadenoliën zou ik meteen helemaal schrappen, aangezien zadenolie veel schade aanricht. Suiker idem dito, zeker snoepjes en koekjes zijn zoals je natuurlijk weet ongezond en totaal niet voedzaam. Als je fruit nog niet kan schrappen, kun je daar nog even mee wachten. Maar eet het als snoep, niet omdat je denkt dat je gezond bezig bent.

Qua granen is het voor veel mensen lastig om dat helemaal te schrappen van de ene op de andere dag. Als je maar ver onder het advies van het voedingscentrum zit, ben je al lekker bezig. Juist door het combineren van vet en suikers zet je namelijk de Randle Cycle aan, oftewel gaat je lichaam vet opslaan. Ooit handig om barre winters te overbruggen, nu de reden van veel welvaartsziektes omdat we dit mechanisme constant aanzetten. Ga maar na hoe vaak (dierlijk) vet en granen worden gecombineerd.

Advies Met Tijdspad

Trek een jaar uit voor de transitie  naar het carnivoordieet, zeker als je van een nagenoeg plantaardig dieet af komt. En laten we eerlijk zijn: als je het Voedingscentrum (sorry, daar zijn ze weer) volgt eet je inderdaad nagenoeg plantaardig. Dat jaar is niet wetenschappelijk onderbouwd, want dat kan simpelweg niet. Dit advies is op basis van onze eigen ervaring, maar zoals gezegd ook na het lezen van soortgelijke anekdotes, en advies van mensen zoals Bart Kay en Harry Serpanos. Beter langzaam en goed, dan snel met gevaar op problemen die je misschien weerhouden om door te zetten.

De stappen die je kunt zetten voor een wat aangenamere transitie:

  • Schrap plantaardige olie (zeker zadenolie!) en verhoog langzaam de inname van dierlijk vet. Bij klachten kun je zoals gezegd kiezen om je lichaam te ondersteunen. Probeer toch vet te eten, aangezien je niet alleen wilt en kunt leven van proteïne (Rabbit Starvation).
  • Schrap ‘etenswaren’ met toegevoegde suiker. Ik zeg expres geen voeding omdat het dat niet is. Snoepjes, koekjes, donuts, suiker in je thee of koffie – wat je allebei ook mag schrappen uiteindelijk. Hierover later meer.
    ● Schrap zoveel mogelijk graanproducten. Eerst brood, dan steeds minder pasta bijvoorbeeld. Of per gerecht minder pasta en meer vulling, of alvast recepten zonder pasta maken. Probeer binnen een maand graanvrij te eten.
    ● Schrap vezelrijke groente en fruit langzaam aan. Zoals gezegd is het handig om je darmen te laten wennen aan je nieuwe dieet dat zeer laag is in vezels. Je darmen mogen dus weer hun werk gaan doen. Trek daar gerust een half jaar voor uit.
    ● Schrap steeds meer dingen uit je dieet die hoog zijn on oxalaten. Ik zou bietjes en kiwi’s bijvoorbeeld meteen verbannen. Raadpleeg de lijst met etenswaren die hoog zijn in oxalaten. Zo kun je langzaam de inname reduceren, waardoor je lichaam de kans krijgt om de opgeslagen kristallen af te voeren. Dit kan jaren (!) duren…
    ● Qua drinken is het natuurlijk vrij duidelijk dat cola en dergelijke geen plek hebben in welk dieet dan ook. Thee is plantaardig, dus niet altijd een goed idee. Dat kan hoog in oxalaten zijn, cafeïne, suiker (fruitthee), en antinutriënten. Koffie is wat ons betreft sowieso een dikke nee. Het wordt met hand en tand verdedigt in de Carnivoorwereld, wat enkel voortkomt uit de wereldwijde verslaving aan cafeïne – kantoorcoke, of pepmiddel dat je sociaal geoorloofd op je oma’s verjaardag mag nuttigen. Als je veel vet eet, heb je sowieso minder hydratatie nodig. Beperk het dus bij rauwe melk als je dat kunt verdragen, en verder water, of als je gek wilt doen: bubbelig water.

Mocht je een ‘cold turkey’ persoon zijn, kun je natuurlijk stukje voor stukje uit je dieet bannen. De ene week ga je ‘cold turkey’ brood schrappen, de volgende week bijvoorbeeld aardappels of rijst. Zodoende schrap je stukje bij beetje steeds meer uit je dieet. Gaandeweg eet je natuurlijk steeds meer vlees en vis, waardoor je zowel de granen als de groentes vervangt. Uiteindelijk zul je merken dat je kleinere porties eet maar veel meer verzadigd bent. Zeg maar dag tegen de trog met ontbijtgranen, het vrachtschip met salade, en de stapel boterhammen waar je “U” tegen zegt.

Mocht je graag worden begeleid in je transitie of ben je iemand die ondersteuning nodig heeft in de transitie. Dan kun je een coachingsessie boeken. Veerle helpt je graag succesvol te zijn in je transitie!

Reizende Strijdster Coach vasten en carnivoor

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.