
Transitie Naar Het Carnivoor Dieet
Er komen dusdanig veel verhalen voorbij van mensen die abrupt overstappen en problemen krijgen, dat het wellicht handig is om een soort stappenplan te beschrijven. Je denkt logischerwijs dat je meteen alles moet laten vallen en meteen al die ongezonde meuk uit je dieet moet gooien. Uiteraard is dat zeker het doel, alleen is het verstandiger om je lichaam langzaam te laten wennen.
Van Planten Eten Naar Planteneters Eten
Zoals in een ander blog te lezen is waren wij nagenoeg vegetariër, met af en toe een klein stukje vlees (vooral in restaurants). Gelukkig zijn we nooit helemaal veganistisch gegaan, maar de transitie naar het carnivoordieet was toch groot. Je lichaam is gewend om een dieet te eten dat nagenoeg vrij is van dierlijk vet, en hoog in vezels. Ga je meteen bakken met vet eten, kan je gal gaan protesteren, en kun je onder andere de WC pot in een Jackson Pollock veranderen. Hetzelfde geldt voor het rigoureus schrappen van vezelrijk eten.
Vezels
Allerlei instanties zeggen dat je vezels moet eten, onder andere Het Voedingscentrum. Eigenlijk kun je anno 2021 concluderen dat je niet moet doen wat ze aanraden, en wél moet doen wat ze afraden. Waarom? Daarom: Volgzaamheid via voeding. Vezels zijn totaal zinloos, en kunnen zelfs problemen veroorzaken, zoals Veerle al eerder schreef (bronnen staan daar in).
Meteen alle vezels schrappen kan echter zorgen voor wat onrust in je darmen, wat ook kan resulteren in een horrorscenario in je WC pot.
Oxalaten
Rick schreef vorig jaar een blog over oxalaten. Daar wordt uitgelegd wat oxalaten zijn, en hierin raadt Rick al aan om niet meteen alles te schrappen met oxalaten. Afbouwen is ook daarbij raadzaam tijdens de transitie. Je wilt je lichaam niet meteen inspireren om alles te lozen in een soort paniekmodus, want dan kun je juist meer klachten krijgen. Dan worden er namelijk teveel kristallen in één keer je lichaam in gestuurd die vervolgens niet snel genoeg kunnen worden afgevoerd. Als je wat zandkorreltjes in je regenpijp laat vallen is dat prima. Stamp je er meteen een zak zand in, krijg je problemen.
Helemaal Vergald
Na zogezegd jarenlang amper vet te hebben gegeten, eigenlijk van kinds af aan al, is onze gal nogal lui geworden. Je moet nu eenmaal zorgen dat de boel regelmatig actief is. Een beetje zoal een auto die je 30 jaar laat staan, waarmee je daarna meteen lekker even over de Nürburgring denkt te kunnen gaan vlammen. Onze klachten varieerden van misselijkheid, knalkak, en knallende koppijn na het eten. Dat laatste klinkt vreemd, maar er blijkt een verbinding te zijn tussen je gal naar je hoofd. Masseer je gal maar wanneer je hoofdpijn hebt na het eten. Verlicht het de pijn? Dan kun je gaan onderzoeken of je gal inderdaad moet worden gereactiveerd.
Stenen Of Slib
Na jarenlange verwaarlozing van je gal kunnen er galstenen ontstaan. Vandaar dat er bij een groeiend aantal mensen de galblaas helemaal wordt verwijderd. Er wordt gedaan alsof je dat ding kan missen, wat natuurlijk een bizarre logica is. Je galblaas heeft wel degelijk een (belangrijke) functie. Omdat preventieve zorg geen geld in het laatje brengt, blijven ze gewoon het standaarddieet aanraden en snijden ze dat gekke ding er gewoon uit. Stenen kun je na jaren proberen op te lossen, al is dat een serieuze uitdaging. Als je nog geen galstenen hebt maar wel slib, kun je het nog voor elkaar krijgen om het weer aan de praat te krijgen. Dat duurt alleen lang, soms zelfs jaren.
Even Slikken En Weer Doorgaan
Om eten beter te laten ‘vallen’ kun je ox bile, enzymen, en/of HCL slikken bij je maaltijd. Let op: probeer dat te vermijden, zeker ox bile is behoorlijk heftig en kan juist zorgen dat je ontlasting eruit ziet als een ontplofte alien. HCL is om je maagzuurgraad weer omhoog te krijgen, want ook dat krijgt een opdonder na jarenlang vlees schrappen. Toch hielp dat ook bij het rustig krijgen van onze gal. Zoals gezegd wil je natuurlijk zonder al die supplementen, anders hadden we net zo goed veganist kunnen worden/blijven. Het zijn dus echt interventies om je lichaam weer helemaal klaar te stomen voor het dieet dat je meteen vanaf dag 1 had moeten krijgen. Hoe meer je daarvan bent afgeweken, hoe groter de kans op problemen tijdens de transitie.
Granen, Suikers, En Zadenoliën
Wat wij aanraden wanneer mensen vragen naar dit dieet, is het schrappen of reduceren van producten met toegevoegde suiker, brood en andere graanproducten, en uiteraard zadenoliën. Zadenoliën zou ik meteen helemaal schrappen, aangezien zadenolie veel schade aanricht. Suiker idem dito, zeker snoepjes en koekjes zijn zoals je natuurlijk weet ongezond en totaal niet voedzaam. Als je fruit nog niet kan schrappen, kun je daar nog even mee wachten. Maar eet het als snoep, niet omdat je denkt dat je gezond bezig bent.
Qua granen is het voor veel mensen lastig om dat helemaal te schrappen van de ene op de andere dag. Als je maar ver onder het advies van het voedingscentrum zit, ben je al lekker bezig. Juist door het combineren van vet en suikers zet je namelijk de Randle Cycle aan, oftewel gaat je lichaam vet opslaan. Ooit handig om barre winters te overbruggen, nu de reden van veel welvaartsziektes omdat we dit mechanisme constant aanzetten. Ga maar na hoe vaak (dierlijk) vet en granen worden gecombineerd.
Advies Met Tijdspad
Trek een jaar uit voor de transitie naar het carnivoordieet, zeker als je van een nagenoeg plantaardig dieet af komt. En laten we eerlijk zijn: als je het Voedingscentrum (sorry, daar zijn ze weer) volgt eet je inderdaad nagenoeg plantaardig. Dat jaar is niet wetenschappelijk onderbouwd, want dat kan simpelweg niet. Dit advies is op basis van onze eigen ervaring, maar zoals gezegd ook na het lezen van soortgelijke anekdotes, en advies van mensen zoals Bart Kay en Harry Serpanos. Beter langzaam en goed, dan snel met gevaar op problemen die je misschien weerhouden om door te zetten.
De stappen die je kunt zetten voor een wat aangenamere transitie:
- Schrap plantaardige olie (zeker zadenolie!) en verhoog langzaam de inname van dierlijk vet. Bij klachten kun je zoals gezegd kiezen om je lichaam te ondersteunen. Probeer toch vet te eten, aangezien je niet alleen wilt en kunt leven van proteïne (Rabbit Starvation).
- Schrap ‘etenswaren’ met toegevoegde suiker. Ik zeg expres geen voeding omdat het dat niet is. Snoepjes, koekjes, donuts, suiker in je thee of koffie – wat je allebei ook mag schrappen uiteindelijk. Hierover later meer.
● Schrap zoveel mogelijk graanproducten. Eerst brood, dan steeds minder pasta bijvoorbeeld. Of per gerecht minder pasta en meer vulling, of alvast recepten zonder pasta maken. Probeer binnen een maand graanvrij te eten.
● Schrap vezelrijke groente en fruit langzaam aan. Zoals gezegd is het handig om je darmen te laten wennen aan je nieuwe dieet dat zeer laag is in vezels. Je darmen mogen dus weer hun werk gaan doen. Trek daar gerust een half jaar voor uit.
● Schrap steeds meer dingen uit je dieet die hoog zijn on oxalaten. Ik zou bietjes en kiwi’s bijvoorbeeld meteen verbannen. Raadpleeg de lijst met etenswaren die hoog zijn in oxalaten. Zo kun je langzaam de inname reduceren, waardoor je lichaam de kans krijgt om de opgeslagen kristallen af te voeren. Dit kan jaren (!) duren…
● Qua drinken is het natuurlijk vrij duidelijk dat cola en dergelijke geen plek hebben in welk dieet dan ook. Thee is plantaardig, dus niet altijd een goed idee. Dat kan hoog in oxalaten zijn, cafeïne, suiker (fruitthee), en antinutriënten. Koffie is wat ons betreft sowieso een dikke nee. Het wordt met hand en tand verdedigt in de Carnivoorwereld, wat enkel voortkomt uit de wereldwijde verslaving aan cafeïne – kantoorcoke, of pepmiddel dat je sociaal geoorloofd op je oma’s verjaardag mag nuttigen. Als je veel vet eet, heb je sowieso minder hydratatie nodig. Beperk het dus bij rauwe melk als je dat kunt verdragen, en verder water, of als je gek wilt doen: bubbelig water.
Mocht je een ‘cold turkey’ persoon zijn, kun je natuurlijk stukje voor stukje uit je dieet bannen. De ene week ga je ‘cold turkey’ brood schrappen, de volgende week bijvoorbeeld aardappels of rijst. Zodoende schrap je stukje bij beetje steeds meer uit je dieet. Gaandeweg eet je natuurlijk steeds meer vlees en vis, waardoor je zowel de granen als de groentes vervangt. Uiteindelijk zul je merken dat je kleinere porties eet maar veel meer verzadigd bent. Zeg maar dag tegen de trog met ontbijtgranen, het vrachtschip met salade, en de stapel boterhammen waar je “U” tegen zegt.
Mocht je graag worden begeleid in je transitie of ben je iemand die ondersteuning nodig heeft in de transitie. Dan kun je een coachingsessie boeken. Veerle helpt je graag succesvol te zijn in je transitie!
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.
Had ik dit 2 jaar geleden maar geweten!
Beter nu dan over twee jaar toch? 😉
Hallo Veerle,
Graag wil ik je een vraag stellen. Zelf ben ik vegetariër. Ik vind mensen die carnivoor zijn prima. Echter eet ik nauwelijks groenten en fruit en nooit granen of eieren.
Zelf leef ik voornamelijk op veel melk, yoghurt en kaas van de biodynamische koe en boter (van melk), omdat ik er van uit ga dat ze bijna alleen gras krijgen. Zo probeer ik mijn b12 en cholesterol binnen te krijgen. Ik eet soms druiven of een biologische fairtrade banaan, omdat ik heb gelezen dat bij deze fruitsoorten geen bestuiving van bijen plaatsvindt. Voor de zekerheid neem ik echter multivitamine.
Daarbij wil ik duidelijk maken dat ik nooit veganistisch wil leven. Alleen vlees eten vind ik wel lastig. Ten eerste omdat ik vlees eten soms erg zielig voor de dieren vind. Ten tweede, omdat ik er niet zo lekker vind, maar de derde belangrijkste reden is dat vlees van een herbivore biodynamische koe vreselijk duur is. Ik zou misschien wel vlees willen eten of carnivoor willen zijn en leven van de herbivore biokoe. Maar financieel is dat voor mij niet mogelijk. Heb je misschien advies voor mij?
Hallo Misha,
Allereerst dank je wel voor het lezen van mijn blog en het reageren. Ik snap dat je het lastig vind om weer vlees te gaan eten, dit was namelijk ook voor mij de grootste drempel. In het begin had ik het er echt moeilijk mee om weer vlees te gaan eten. Dit ging echter over toen ik erachter kwam dat er vele malen meer dieren omkwamen bij het verbouwen van groente en fruit. En dan heb ik het niet eens over het menselijk leed en het verwoesten en vergiftigen van het landschap.
Wanneer je het artikel het carnivoordieet is veganistischer dan een veganistisch dieet leest kun je dit lezen. Dus helaas ontkomen we er niet aan dat er dieren dood gaan zodat wij kunnen leven, dit hoort bij het leven hier op aarde.
Laten we nu voor één moment het hele idee opzij leggen dat je het zielig voor de dieren vind. En ons zorgen maken om jou, het is namelijk niet goed voor jou om jezelf voeding te ontzeggen. Hierdoor maak je jezelf lichamelijk en geestelijk ziek. En je verdient beter. Natuurlijk is het mooi dat je hart naar de dieren uitgaat en ik ben ook zeker niet voor megastallen en de troep die dieren daar te eten krijgen. Maar ik denk niet dat het gezond is jezelf achter de dieren te plaatsen. In vlees zitten vitamines en mineralen die je nergens anders uit kunt halen. In januari zullen hier ook artikelen over online komen, dus mocht je het interessant vinden kun je daar dan wat uitgebreider over lezen.
Nu is het natuurlijk zeer lastig je een advies te geven, want ik weet per slot van rekening niet waar je woont wat je budget is etc. Wanneer je op het platteland woont zou je eens bij de boeren uit de omgeving kunnen langsgaan of wanneer je een goede slager in de buurt hebt vlees verkoopt uit Nederland. Ik eet vooral gehakt, wat het goedkoopste stuk vlees is. Dit komt of bij een boer vandaan, of bij de slager. Ik weet waar mijn vlees vandaan komt en dat de boeren goed voor hun vee zijn en dat ze gras eten. Wellicht is het een optie om bij een slager na te vragen waar hun vlees vandaan komt?
Je hoeft trouwens niet alleen maar vlees te gaan eten, maar als ik jou was zou ik wel vlees gaan toevoegen in je dieet. Op mijn website staan er ook wat recepten voor als je inspiratie nodig hebt. Ik hoop dat ik je hiermee iets heb kunnen helpen!
Hey Veerle,
Echt heel hartelijk dank voor je lieve zorgzame reactie. Ik heb besloten vlees te eten van biologische koeien. Eigenlijk at ik al weinig groenten en fruit. Bijen worden echt als slaven behandeld en dat vond ik altijd al dierenleed.
In de buurt waar ik woon zijn twee boerderijwinkels. Bij de ene boerderijwinkel schrijven zij op hun website dat ze een biodynamische boerderijwinkel zijn.
Bij de andere boerderijwinkel weet ik het niet goed. Op die site staat alleen dat ze streekproducten leveren. Is die boederijwinkel dan ook biodynamisch?
Verder heb ik een Ekoplaza in de buurt, die verkoopt ook gehakt van de koe.
Bij de Ekoplaza staat op de verpakking van het vlees wel het 3-sterren keurmerk en het logo van de Dierenbescherming. Daar koop ik ook melk en kaas, waar ook staat aangegeven biodynamisch te zijn trouwens.
Van deze bedrijven kan ik niet goed zeggen welke het diervriendelijkst is. Ik persoonlijk denk alledrie. Maar Veerle, hoe denk jij hierover?
Hallo Misha,
Graag gedaan!
Zelf koop ik altijd liever bij een boer dan een supermarkt. De labels zoals biologisch, biodynamisch zeggen mij niet zoveel, ik heb gehoord dat het zo lastig en vooral duur is dit label te verkrijgen dat sommige boeren het niet eens proberen. Er zijn dus veel boeren die op de juiste manier werken om een label te hebben, maar deze dus niet hebben. Dus ik praat liever met de boer en kom er zo erachter of ik het vlees wil kopen. Zorg Natuur bestel ik bijvoorbeeld bij (zij hebben wel toevallig een label, en heerlijk vlees), maar dat is aardig prijzig. Voor de rest zijn het de boeren uit de omgeving waar ik vlees haal. Dus ik zou lekker kijken wat jou het meeste aanspreekt, wat je kan betalen en waar je je het fijnst bij voelt. Maar volgens mij doe je dat al!