Vervang Vlees Met Soja, Soja En Nog Eens Soja

Vervang Vlees Met Soja, Soja En Nog Eens Soja

maart 7, 2023 0 Door Veerle

Deze week is het de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is. Van 6 t/m 12 maart worden mensen gestimuleerd om zich nog meer uit te hongeren en te vergiftigen met frankensteaks. De eerste vier edities waren de Nationale Week Zonder Vlees, maar in 2022 is besloten dat dit niet genoeg was. Ook de zuivel moest eraan geloven (bijzonder wanneer je ziet dat bijvoorbeeld Boursin een sponsor is). Uiteraard hoort er bij deze opgetuigde campagne een website met waarom dit allemaal nodig is en waarom we allemaal mee moeten doen. In een reeks artikelen die deze week zal verschijnen zal ik de secties ‘Waarom doen we dit’ & ‘Voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel’ van de website Week zonder Vlees met jullie doorspreken.

Hieronder ga ik met jullie de sectie voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel doorlezen en laten zien wat er niet klopt. In dit artikel zal ik me beperken tot de een deel van de uitklapbare sectie. Ook heb ik deze artikelen gebundeld, dus het voorgaande artikel kun je hier terug vinden. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel in zijn geheel verdwijnt, of door de jaren heen verandert…

Lezen jullie weer mee?

Het Artikel

voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel

Niet iedereen eet hetzelfde, wie is wie?

In principe zijn we fysiologisch nagenoeg hetzelfde, dus in essentie hebben we hetzelfde nodig qua voeding. Helaas zijn we allemaal op een andere manier verziekt, door voeding, leefomgeving et cetera. Hoe je eet is echter geen identiteit. Tenminste, dat zou het niet moeten zijn.

Wat is een flexitariër?

Flexitariërs kiezen ervoor om één of meerdere dagen per week geen vlees te eten.

Wat is een pescotariër?

Pescotariërs eten geen vlees, maar wel vis.

Wat is een pollotariër?

Pollotariërs eten wel gevogelte, maar geen andere soorten vlees en vis.

Wat is een vegetariër?

VEGAN MEME Jouw Gezondheid (En Dat Van Je Kind) Op Een Veganistisch Dieet banner eetstoornis vegan plantaardig voedingsscentrum kindere VleesVegetariërs eten geen vlees en vis, maar gebruiken wel producten van dierlijke afkomst waar geen dier voor hoeft te sterven.

Juist wanneer je planten eet sterven er veel dieren, we leven niet in een Disney sprookje. Wat je ook op je voor eten op je bord hebt liggen er sterven dieren, dat is een feit.

Wat is een veganist?

Veganisten eten geen vlees, vis en andere dierlijke producten zoals eieren, melkproducten en honing.

Maar wel amandelen, een onnatuurlijke, vervuilende industrie waar veel bijen de dood vinden….

Wat is een fruitariër?

Fruitariërs eten alleen delen van een plant die geoogst worden zonder de plant te doden, zoals vruchten, noten en zaden.

Fruitariërs zien er vaak uit alsof ze uit een concentratiekamp komen. Dit zou niet als dieetoptie gegeven moeten worden. De mensen die dit dieet volgen zouden geholpen moeten worden, want dit is duidelijk een eetstoornis. Zoek maar eens video’s op van fruitariërs.

Het verbaast me dat ze hier geen breatharians neerzetten. Deze mensen claimen dat ze leven van de lucht, en dus niet eten. Werkelijk! Ik verzin het niet.

Uiteraard wordt er bij de opsomming niet het keto- of het carnivoordieet genoemd. Er is een zorgvuldige selectie gemaakt van welke eetpatronen er zijn (lees: getolereerd in hun dieettotalitarisme). Anno 2023 kijk ik niet meer op van censuur.

Wat zijn goede vlees- en zuivelvrije keuzes?

Wat vaker plantaardig eten kan gezond en makkelijk zijn.

Plantaardig is niet gezond. Als ik daarbij terugkijk naar hoe lang ik in de keuken stond toen ik nog plantaardig at, was dat ook zeker niet makkelijk.

Reizende-Strijdster-Voedingscentrum, VleesWel is variatie in je eetpatroon belangrijk, zodat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.

De goed opneembare vorm van deze vitamines krijg je alleen maar binnen wanneer je vlees en vet van grazende dieren eet. In planten zitten antinutriënten die de opname van vitamines en mineralen blokkeren. Groentes zijn niet nodig, je kunt al de benodigde vitamines en mineralen halen uit vlees en vet van grazende dieren.

Hieronder vind je informatie over hoe je vlees- en zuivelproducten op een volwaardige manier kan vervangen. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over vlees vervangen of zuivel vervangen.

Beide weer links naar het ondervoedingscentrum… Voor meer informatie over de betrouwbaarheid van de adviezen van het Voedingscentrum verwijs ik je graag door naar mijn nog steeds groeiende bundel aan blogs hierover.

In plaats van een stukje (bereid) vlees van 100 gram eet je:

100 gram volwaardige* kant-en-klare vleesvervanger
135 gram (gare) peulvruchten en producten gemaakt van sojabonen
25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten
2 eieren

Reizende-Strijdster-Zaden-OliënEr is geen vervanging voor vlees, en in de zogenaamde vleesvervangers zitten vaak plantaardige oliën die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Soja, pinda’s, noten, zaden en pitten zitten bomvol antinutriënten die opname van nutriënten blokkeren. Tot slot is 100 gram vlees veel te weinig voor een maaltijd, 100 gram vleesvervangers is echter 100 gram teveel!

Een volwaardige kant-en-klare vleesvervanger bevat ten minste:

Eiwit: minimaal 20% van de totale kilocalorieën komt van eiwit
IJzer: minimaal 0,8 milligram per 100 gram
Vitamine B12: minimaal 0,24 microgram per 100 gram
Verzadigd vet: maximaal 2,5 gram per 100 gram
Zout: maximaal 1,1 gram per 100 gram
Geen toegevoegde suikers

Vlees kun je niet vervangen. De vitamines en mineralen in vlees zijn goed opneembaar voor ons lichaam in tegenstelling tot de plantaardige variant. Neem bijvoorbeeld ijzer. Hier lijkt het alsof er maar één vorm is. Dat is onterecht. Waar de dierlijke vorm, oftewel heemijzer, geen problemen veroorzaakt (tenzij je lange tijd grote hoeveelheden lever eet) kan nonheemijzer dit wel.

Onbruikbaar ijzer veroorzaakt oxidatie, een vorm van “roesten” in het lichaam. Dit is het niet-heemijzer wat in  ‘verrijkt’ meel, granen, sojaproducten en de meeste vitamine- en mineralensupplementen zit. Synthetisch, anorganisch non-heemijzer wordt slecht gebruikt en hoopt zich op in het lichaam, wat bijdraagt aan tal van ziekten. Mannen beginnen kort na de puberteit niet-heemvormen van ijzer te accumuleren. Vrouwen beginnen het zelden te accumuleren totdat ze stoppen met menstrueren.

Een volwaardige zuivelvervanger bevat:

Eiwit: minimaal 20% van de totale kilocalorieën komt van eiwit
Vitamine B12: minimaal 0,24 microgram per 100 milliliter
Calcium: minimaal 80 milligram per 100 milliliter
Suiker: maximaal 6 gram per 100 milliliter
Verzadigd vet: maximaal 1,1 gram per 100 milliliter
Zout: maximaal 0,15 gram per 100 milliliter

Er bestaat niet zo iets als een volwaardige zuivelvervanger en waarom zou je het willen vervangen met iets wat in een steriele fabriek gefabriceerd wordt? Terwijl je het ook rechtstreeks rauw en romig van een koe kunt krijgen? Vol met goed opneembare nutriënten, waar niets aan toegevoegd is.

Anti Nutrienten Goitrogenen lectines saliclaten polyfenolen Reizende Strijdster Pinda Sojabonen broccoli blauwe bessen SojabonenLijst volwaardige vlees- en zuivelvervangers

Wat extra inspiratie nodig voor een gezond alternatief voor vlees en zuivel? Met deze lijstjes lukt het je zeker om vlees en zuivel te vervangen door een duurzamer en heerlijk product.

Volwaardige vleesvervangers:

Sojaproducten: sojabonen, vleesvervangers op basis van soja
Peulvruchten: kikkererwten, kidneybonen, boterbonen, linzen, zwarte bonen, lupine, etc.
Tarwegluten (seitan)
Noten, pitten en zaden: amandelen, walnoten, cashewnoten, hennepzaad, chiazaad, sesamzaad, pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten

Eieren

Naast dat het geen alternatieven zijn voor vlees: hoe zijn sojaproducten, peulvruchten, tarwegluten, noten, pitten en zaden duurzaam? Veel kan niet eens in Nederland verbouwd worden dus wordt geïmporteerd vanuit een ander continent. Ook zie je vaak dat deze “heerlijke” producten worden bedolven onder kruiden en sausjes. Wanneer iets echt heerlijk is, heeft het dat niet nodig. Ik kan eet namelijk mijn stuk vlees graag zonder al deze toevoegingen.

Volwaardige zuivelvervangers:

Plantaardige variaties op melk: sojadrink, erwtendrink* 

Als je één ding echt zou moeten meepakken is het deze wel: eet geen soja. Het verstoort je hormoonhuishouding en zit bomvol antinutriënten. Onder andere een giftig eiwit genaamd sojatoxine. Dit zorgt net als lectine voor het samenklonteren (agglutinatie) van rode bloedcellen. Ilka Vasconcelos [PhD], was de hoofdwetenschapper van het team dat sojatoxine ontdekte. Zij sloot haar rapport af door te stellen dat het “belangrijk leek om meer informatie te verzamelen over de voedingswaarde en om manieren te ontwikkelen om eventuele schadelijke effecten tegen te gaan.” Deze studies zijn tot nu toe nog niet gefinancierd….

*Let op! Niet alle plantaardige variaties op melk bevatten voldoende eiwit, vitamine B12 en calcium om volwaardig genoemd te worden. Bekijk daarom goed de voedingswaarden op de verpakking om ervoor te zorgen dat je een volwaardige zuivelvervanger gebruikt. Lees daar hier meer over.

* Let op, anders dan bij dierlijke producten wordt vitamine B12 en calcium aan deze plantaardige waters producten toegevoegd. Het zijn dus supplementen en het komt niet van nature voor in het product. De eiwitten zijn niet goed opneembaar en kunnen zoals je hierboven hebt kunnen lezen zelfs schadelijk voor je zijn.

Reizende Strijdster VleesConclusie

Ik vind het curieus dat men zo tegen dierlijke voeding is en tegelijkertijd zo hard bezig zijn om alternatieven te maken die erop lijken. Nu zou je kunnen zeggen dat dit is om de transitie naar een plantaardig dieet makkelijker te maken, en dat dit producten zijn die je alleen in het begin eet. Toch zie je dat dit niet zo is. Juist veel mensen die al langere tijd veganist zijn grijpen keer op keer naar deze (ongezonde) alternatieven.

Het is alsof ze wat missen in hun plantaardige voeding. Je kunt met deze producten je ogen wel voor de gek houden, maar je lichaam niet. Deze snakt naar dierlijke voeding en dat zal altijd zo blijven tot je eindelijk je lange vast doorbreekt met een heerlijke steak.

Wat eet jij vanavond?

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.