
Vezels, hebben we ze wel nodig?
Net als veel mensen geloofde ik lange tijd dat ik vezels nodig had in mijn dieet. Deze at ik dan ook netjes elke dag. Vezels zijn nodig voor een goede gezonde stoelgang is de algemene consensus. Natuurlijk nam ik dat aan als waarheid. Het is lastig te kijken naar geloofsovertuigingen die van jongs af aan ingeprent zijn. We nemen ze voor waarheid aan en toetsen zelden nog of het wel echt klopt. Toch besloot ik op onderzoek uit te gaan, want is dit eigenlijk ooit wel aangetoond? En is dit rotsvaste geloof van ons wel op waarheid gebaseerd?
Wat zijn vezels?
Eerst moeten we kijken naar koolhydraten, waarvan vezel een subgroep is. Koolhydraten kunnen wij als mens niet verteren. Hoe zit dit met vezels? In de vezels zitten oplosbare vezels, deze worden gefermenteerd door de bacteriën in de dikke darm en zijn verantwoordelijk voor het produceren van gas en vetzuren met een korte keten. Onoplosbare vezels zijn beter bestand tegen afbraak. Het komt erop neer dat je lichaam deze niet kan verteren en de enige functie die onoplosbare vezels heeft is dat deze meer volume aan je ontlasting geven. Moet je dit wel willen? Meer massa toevoegen aan iets wat door een kleine opening weer naar buiten moet? Is het logisch dat we van oudsher tig keer per dag een hoop onverteerde vezels dumpten? Nu zit je veilig op je Wc-pot, maar 300.000 jaar geleden kon er zomaar ineens een bloeddorstige sabeltandtijger of een gigantische holenbeer achter je staan.
In welk voedsel zitten vezels ?
Vezels kun je alleen vinden in planten. Dit zijn bijvoorbeeld graanproducten zoals havermout, brood, pasta, en rijst. Ook is het te vinden in groente, fruit, peulvruchten, en noten. Waar vezels dan weer niet in te vinden zijn, zijn dierlijke producten.
Constipatie
Wanneer ik tegen je zou zeggen “haal alle vezels uit je dieet”, dan hoor ik je bijna denken “maar dan raak ik toch geconstipeerd?”. Dit is naast dat het niet waar is ook nooit aangetoond in een goed wetenschappelijk onderzoek. Er zijn dan ook talloze mensen die Low Carb of Carnivoor eten en gewoon een goede stoelgang hebben. Dit zijn geen uitzonderlijke mensen met superdarmen, dit kan ieder gezond mens. Sterker nog: uit isotooptesten op botten van onze verre voorouders is aangetoond dat we als mensen geen herbivoren zijn, maar juist grotendeels vlees aten. We aten planten als toevoeging, of bij gebrek aan vlees, of gebruikten ze medicinaal (oftewel in kleinere dosis). Uiteindelijk zijn we hierdoor omnivoren geworden, en kan ons lichaam tot op zekere hoogte planten verteren. Verteren, want stellen dat we er succesvol op kunnen leven is een brug te ver aangezien we niet al onze benodigde voedingstoffen uit planten kunnen extraheren. Ons lichaam is dus gemaakt om goed te gedijen op vet en proteïne, en heeft geen vezels nodig.
Onderzoek
Je zou denken dat er vele wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat we vezels nodig hebben. In deze lezing, gegeven door Dr. Paul Mason, kun je zien dat dit niet het geval is.
Een onderzoek dat Dr Paul Mason aanhaalt laat zelfs zien dat alle ongemakken zoals opgeblazenheid, constipatie, pijn etc geheel verdwenen waren bij de test personen die geen vezels meer aten. Dit was overigens het enige onderzoek dat daadwerkelijk experimenteel opgezet was. Dus niet op basis van hypotheses op grond van inhoudsstoffen van planten, of epidemiologie, zoals veel onderzoeken naar (effecten van) voeding.
Hoe pak je dit aan?
Wanneer je erover denkt vezels uit je dieet te halen wil ik je wel als tip geven om de inname van vezels langzaam af te bouwen. Geef je darmflora de kans zich aan te passen. De samenstelling van je microbioom is nu gewend aan vezels, maar wanneer je deze langzaam verwijderd zul je merken dat je darmflora prima functioneert (zo niet beter) op een dieet zonder vezels. Je darmen zijn gewoon lui geworden, dus je moet ze weer even laten wennen aan het feit dat ze aan het werk moeten. Wanneer je vezels uit je dieet haalt is het wel belangrijk dat je meer dierlijk vet en proteïne eet. Over het belang van dierlijk vet, en dat dit je zeker niet dik maakt, zal ik binnenkort in een blogpost uitleggen.
Conclusie
Het idee dat we vezels nodig hebben is eigenlijk een geloof en niet iets dat op waarheid gebaseerd is. Zoals gezegd is het zelfs na onderzoek gebleken dat het juist de andere richting op slaat. Er zijn veel dingen in voedselland die al decennia gepropageerd wordt zonder enkele correcte onderbouwing. Wanneer je erin duikt zul je versteld staan dat wat je dacht wat waar was helemaal niet zo waar blijkt te zijn. Voor mensen die geen zin hebben om er helemaal in te duiken kunnen gewoon mijn blogs lezen. 😉
Wanneer je een persoonlijk consult wilt kan dit uiteraard ook, en kun je me als coach boeken.
Wat denk jij? Zie je het zitten om geen vezels meer te eten?
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.