Voedingscentrum Leugens: Afvallen

Voedingscentrum Leugens: Afvallen

september 5, 2022 2 Door Veerle

Het blog van vandaag gaat over afvallen en wat het Voedingscentrum hier over te melden heeft. Eerst wil ik nog wel zeggen dat het Voedingscentrum een bron is van desinformatie. Elke keer wanneer ik op hun site kijk om te zien wat ze nu weer aanbevelen gaat mijn bloed koken door de misantropische adviezen die ze geven. Niet alleen is het gruwelijk wát voor onzin ze verkondigen, ze doen ook nog eens alsof hier harde wetenschappelijke bewijzen voor zijn.

Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum presenteert zichzelf bovendien als een autoriteit waar iedereen die om zijn gezondheid geeft naar behoort te luisteren. Zo worden ze ook door andere mensen aangehaald en geciteerd. De onjuistheden zijn zo overvloedig op hun site aanwezig dat ik besloten heb een serie hiervan te maken. Zo kan ik in (hopelijk) korte artikelen stukje bij beetje al hun aanbevelingen weerleggen en uitleggen waarom je vaak precies het tegenovergestelde moet doen van wat zij adviseren. Telkens zal ik alleen het blog zelf behandelen, en niet de links naar andere artikelen op hun site meenemen. Tenzij dit relevant is voor de bewering die ik aan het weerleggen ben.

Gezond Afvallen

Het eerste artikel van het Voedingscentrum wat we gaan behandelen is hun advies om gezond af te vallen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert… Laten we maar gelijk beginnen, want het artikel vliegt eigenlijk al in de eerste zin onder hun titel uit de bocht. Hier staat

Gezonder eten, minder eten en meer bewegen: daarmee val je af.’

Met “gezond eten” ben ik het eens. Wat gezond eten werkelijk inhoudt ligt echter mijlenver vandaan bij wat zij aanbevelen als gezond. Met de volgende ‘tip’ (minder eten) kun je zeker afvallen, maar dit is niet gezond. Je valt misschien in gewicht af, maar dit houdt niet per se in dat je vet verliest. Je kunt namelijk ook water, vitamines en mineralen verliezen en ook je botdichtheid kan afnemen. Dit zal ook op de weegschaal zichtbaar zijn in gewichtsverlies. Dit kun je echter niet als gezond aanmerken. De weegschaal zegt niets over of je vet verliest, het kan alleen aantonen dat je minder weegt. Het heeft daarom geen enkele zin je te wegen als je wilt weten of je vet verloren hebt.

De Schijf van Vijf…Reizende Strijdster Afvallen Weegschaal Voedingscentrum Leugens Voeding

We gaan verder naar de volgende zin, over de beruchte Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Wat en hoeveel kun je eten tijdens het afvallen? Ook als je afvalt eet je volgens de Schijf van Vijf.’

Over de Schijf Van Vijf heb ik een heel artikel geschreven, waarin ik uitleg dat deze je ziek maakt. Wanneer je gezond wilt worden en wilt afvallen zou ik zeker niet de Schijf van Vijf volgen. Wil je weten waarom ik dit zo stellig zeg, kun je mijn blog hierover lezen.

Vervolgens gaan ze over op calorieën:

‘Je maakt daarbinnen slimme keuzes en je let op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt.

De calorieën mythe wordt hierna dus aangehaald. Dit is zeer hardnekkig en er zijn dan ook maar weinig mensen die weten dat je met calorieën tellen niet noodzakelijkerwijs afvalt. Vorige week heb ik een blog geplaatst die uitlegt waarom het fundamenteel onjuist is te suggereren dat calorieën tellen kan helpen met vetverlies. 

Blijf Actief

 Om af te vallen adviseren we je ten minste 60 minuten per dag actief bezig zijn, op het liefst alle dagen van de week.

Het is zeker belangrijk om als mens actief te blijven en niet constant te zitten. Wanneer je huishoudelijke klussen doet, zoals wassen, strijken, stofzuigen, de planten water geven, achter je kinderen aanrennen dan ben ja al actief bezig. Lekker in de tuin werken, een wandeling (met je hond) maken, je hoeft het echt niet ingewikkeld te maken. En het hoeft ook geen geld te kosten.

Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën en het is belangrijk om fit en gezond te blijven.

Eerst wil ik zeggen dat ik het zeer onverantwoord vind dat Het Voedingscentrum mensen die volgens hun Schijf van Vijf eten (en dus in wezen aan het vasten zijn) te adviseren de weinige energie die ze nog hebben te verspillen. Ze adviseren mensen om bepaalde nutriënten die je lichaam nodig heeft niet te eten en dus je lichaam te verzwakken. Hierdoor heb je ook weinig energie en kracht meer in je lichaam. Het beetje dat je hebt moet je dus verspillen in de sportschool. Bovendien verzwak je jouw lichaam en is de kans op blessures vele malen groter, net als een langere tijd om die daarna te laten helen.

Sporten

Sporten is ook een zeer brede term, waar vaak fitnessen mee bedoeld wordt. Hoewel ik een lange tijd gesport heb, en ook vrij fanatiek, ben ik nu niet van mening dat je dit moet doen om gezond te blijven. Sport in het algemeen kent namelijk ook zo zijn nadelen. Veel mensen krijgen last van blessures doordat ze niet correct de oefeningen of sport uitvoeren, hun lichaam overbelasten, en het feit dat het eigenlijk heel onnatuurlijk is om maar een klein deel van je lichaam te trainen. Eigenlijk zouden we weer wat dynamischer en zwaarder lichamelijk werk moeten hebben. Iets waarbij we heel ons lichaam gecontroleerd gebruiken, in plaats van 1 uur te sporten. Waarbij we vaak niet goed opwarmen en al onze energie van de dag in stoppen.

Wel is het zeker belangrijk fit en gezond te blijven, maar dit bereik je niet door de adviezen van het Voedingscentrum op te volgen….

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.