
Voedingscentrum Ontmaskerd: brood, graanproducten en aardappelen
Dit is het vijfde artikel uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Dit is het tweede artikel waarin ik de afzonderlijke schijven van de Schijf Van Vijf af ga. In dit artikel is de schijf met brood, graanproducten en aardappelen aan de beurt.
Het artikel van het Voedingscentrum draagt de naam ‘Schijf van Vijf-vak: brood, graanproducten en aardappelen’ Dit artikel ga ik dus met jullie doorlezen en vertellen wat er allemaal niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen.Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…
Het artikel
De geur van vers volkorenbrood, een kleurige couscousschotel, volkorenpasta met een lekkere zelfgemaakte tomatensaus. Waar geniet jij het meest van?
Persoonlijk heb ik nooit genoten van een volkorenpasta (bleef altijd heel rubberig) of een couscousschotel. Wie heeft er trouwens de luxe om volkoren brood vers te eten? Woorden als vers, kleurig, lekkere zelfgemaakte en genieten worden hier ingezet om een bepaald gevoel bij je op te wekken. Het heeft niets met werkelijke voeding te maken, het is een goedkope marketingtruc. En wat verkopen ze je? Een geloof, namelijk dat granen fantastisch zijn en dat wanneer je ze eet je teruggevoerd wordt naar een gelukkig moment in je leven.
In dit vak staan de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.
Het Voedingscentrum promoot al jaren het fabeltje dat volkoren granen een stuk gezonder zijn dan geraffineerde granen. Vanuit mijn jeugd herinner ik me dat mensen al zeiden dat je beter donker brood kon eten dan wit brood. Wat deze mensen niet wisten was dat vaak de donkere kleur van dit “gezonde” brood gemaakt werd door de verbrande suiker die erin zat (en zit). Zo worden we door fabrikanten wel vaker voor de gek gehouden.
Uiteraard zou ik nooit aanbevelen om graanproducten te eten, maar als ik het zou moeten eten, dan zou ik persoonlijk eerder bewerkte granen eten. Volkoren granen zijn namelijk nog slechter verteerbaar dan dat bewerkte granen. Witte rijst of tarwebloem zijn door de bewerking (malen en zeven) ontdaan van zemel en kiem. Dit betekent dus dat er minder vezels en dus minder irritatie aan de darmwand plaatsvind.
Je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 2 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag.
Hier is het woord weer zoals te verwachten bij het Voedingscentrum, dit keer wel heel vroeg in het artikel: “risico”. Risico is een oorzaak en gevolg statement. Wat het suggereert is dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik groente en fruit ga eten, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van groente en fruit en het directe gevolg, in dit geval een verlaging van het risico van deze condities. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van groente en fruit en hart- en vaatziekten.
Associatie is geen correlatie
Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie, oftewel correlatie:
In november vinden de meeste auto-ongelukken plaats, en in november is de intocht van Sinterklaas. Dus als we Sinterklaas helemaal afschaffen hebben we ook minder auto-ongelukken!
Klopt deze redenering? Nee. Dit is namelijk afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.
Daarom zie je bij deze bewering geen bronvermelding staan (dit is een terugkerend thema bij het Voedingscentrum). Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseerd? Lees mijn artikel ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?.
En serieus, drie volkoren boterhammen per dag? Dan durven ze ook nog neer te zetten dat het je risico op diabetes type 2 en darmkanker hiermee verlaagt! Granen waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog schiet en vezels die je darmen beschadigen. Dat is hetzelfde als zeggen dat door elke dag een halve fles whisky leeg te drinken je jouw lever gezond houdt.
Daarnaast leveren graanproducten en brood energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines, ijzer en jodium. Daarom kun je nog wel wat meer graanproducten gebruiken. Aardappelen zijn een prima aanvulling hierop.
Graanproducten leveren inderdaad energie in de vorm van suiker, aangezien ons lichaam zelf glucose kan maken door een proces wat gluconeogenisis heet. Het lichaam heeft dus geen suiker van buitenaf nodig, dus je hoeft geen brood te eten. De door het Voedingscentrum aangewezen eiwitten die volgens hen in het brood zitten zijn plantaardige eiwitten, en dus slecht opneembaar voor het lichaam. B-vitamines, ijzer en jodium worden allemaal toegevoegd aan het brood. De vraag is wederom hoeveel het lichaam hiervan op kan nemen, net als met supplementen is dat namelijk niet (goed) onderzocht. Daarbovenop komt nog dat het ijzer dat aan het brood toegevoegd wordt non-heemijzer is. Dit is voor ons lichaam lastig opneembaar. Ons lichaam prefereert heemijzer, wat alleen in dierlijke producten te vinden is.
Vezels
Wat vezels zijn kun je overal lezen op internet, maar hier nog een keer de omschrijving hiervan:
Voedingsvezels zijn een verzamelnaam voor koolhydraten die niet in onze darmen worden opgenomen en dus niet worden verteerd. De reden dat we vezels niet kunnen verteren, is simpelweg door het ontbreken van de juiste spijsverteringsenzymen in ons lichaam.
Dit zouook bij het Voedingscentrum bekend moeten zijn. Hoe dit vervolgens toch aangeprezen wordt als iets wat we nodig hebben in ons dieet wijst op een volkomen dissonantie van de realiteit. Hoe kan iets wat ons lichaam niet kan verteren goed zijn voor ons als mens? Wetenschappelijk zijn er ook al bewijzen die erop wijzen dat wanneer mensen vezels compleet uit hun dieet halen, hiermee ook hun opgeblazen gevoel en constipatie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Persoonlijk heeft Rick dit ook ondervonden, hij had vaak een opgeblazen gevoel en aardig wat gasvorming. Na het schrappen van vezels is dit weg gegaan.
Tips voor brood, graanproducten en aardappelen
Ben je gewend om veel witte graanproducten te eten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst? Vervang ze door de volkoren varianten. Een simpele ingreep, waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.
Je lichaam zal je hier zeker niet dankbaar voor zijn, zoals je hiervoor hebt kunnen lezen. Zaden zijn het belangrijkste voor de plant, die zichtzelf zo veel mogelijk wil voortplanten. Dit betekent dus dat het zaad van de plant het meest beschermde onderdeel is. Er zitten inderdaad voedingsstoffen in het zaad, maar dit is niet voor ons bestemd. De plant zal dan ook alles eraan doen om ons de toegang te onthouden tot deze voedingsstoffen. Wanneer je dus het zaad niet bewerkt zal er dus veel meer bescherming aanwezig zijn dan wanneer je het wel bewerkt. Overigens zitten er vaak ook antinutriënten in, zodat je er sowieso niet bij kunt. Hoe hard je het ook probeert. Op papier kunnen er in producten voedingsstoffen zitten, dit betekent echter niet dat het lichaam die ook (goed) kan opnemen…
Volkorenbrood eten is een makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen.
Het Voedingscentrum blijft zich maar herhalen, dus ik ook. Binnenkrijgen is inderdaad een goede omschrijving. Het is echter niet interessant voor je wanneer je lichaam dit kan opnemen. Je kan nog zoveel ijzeren objecten opeten, dat maakt niet dat je lichaam dan ijzer opneemt.
Nogmaals op een rijtje:
Vezels: niet nodig en zelfs schadelijk voor je
Ijzer: dit is non heemijzer, je lichaam heeft veel moeite met het opnemen van deze vorm van ijzer
B-vitamine: welke B-vitamine en hoe opneembaar is dit? Geen idee, want het Voedingscentrum weidt hier niet uit hierover.
Brood is de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd. Eet je geen brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen. In biologisch brood zit soms geen bakkerszout, kijk op het etiket of vraag het na bij de bakker. Als je zelf brood bakt, gebruik dan bakkerszout.
Zeggen dat je brood nodig is om jodium binnen te krijgen is je reinste onzin. Ze halen zichzelf al onderuit in de tweede zin, waarin ze vertellen dat het jodium toegevoegd is aan het bakkerszout. Het is dus toegevoegd. In de winkel kun je ook zout kopen waaraan jodium toegevoegd is, dus waarom wordt er zo’n heisa gemaakt over hoe brood echt onontbeerlijk is in het dieet van de Nederlanders? Wederom is er hier weer de vraag hoeveel ons lichaam van deze toegevoegde jodium opneemt. Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Een veel gezondere manier om jodium binnen te krijgen in mijn ogen, en dan hoef je ook geen brood meer te eten dat je darmwand beschadigt.
Neem een keertje havermout of muesli in plaats van brood. Kies bijvoorbeeld voor een basis muesli en voeg wat rozijnen, ongezouten noten en fruit toe.
Ja neemt een basis muesli van bijvoorbeeld de Jumbo waarin tarwevlokken (gestoomde en platgewalsde tarvekorrels), havervlokken (gestoomde en platgeslagen haver), rozijnen (met zonnebloemolie) en geroosterde kokoschips zitten. De geroosterde kokoschips heb ik persoonlijk geen problemen mee, ik ben namelijk nog steeds gek op kokos. Al eet ik het tegenwoordig zeer sporadisch. Zie het overigens niet als iets wat je voedt, want kokos komt eruit zoals het erin gaat. Rozijnen zijn gewoon suikerbommetjes, die toxisch zijn gemaakt door de zonnebloemolie waarin ze gecoat zijn. Er zijn ook geen rozijnen te verkrijgen die geen zonnebloemlaagje hebben. Althans, ik heb het nooit kunnen vinden toen ik ze nog at. De granen geven je wederom alleen maar suiker. Hierbij moet je volgens het voedingscentrum nog meer suiker voegen in de vorm van fruit en gooi daar ook nog wat onverteerbare noten bij en je hebt een heerlijke, toxische en voor je lichaam nutteloze “maaltijd”.
Aardappel is geen graanproduct, maar wel een goede basis voor de maaltijd en ze bevatten nuttige voedingstoffen. Kook ze, pureer ze of bak ze in een vloeibaar vet.
Welke nuttige voedingsstoffen bevatten aardappelen? Dat zeggen we lekker niet bij het voedingscentrum. Neem het nou maar gewoon van ons aan! Kan ons lichaam deze voedingsstoffen ook opnemen? Wat maakt het uit, ze zitten er toch in?!
Nachtschade
De aardappel is familie van de nachtschade. Dat de nachtschade familie giftig is, dat is een feit. Officieel wordt aangeraden om nachtschade groenten te vermijden wanneer je een auto-immuunziekte, een darmaandoening (zoals een lekkende darm) of een gevoelig verteringsysteem hebt omdat de stoffen in de nachtschade groenten voor irritatie en voor een versterkte immuunreactie kunnen zorgen. Tegenwoordig vraag ik me wel eens af wie er geen gevoelig verteringssysteem heeft en last van zijn darmen. Dus hoeveel mensen kunnen deze familie werkelijk verdragen?
Vloeibaar Vet
Ze gaan bij het Voedingscentrum echter nog een stap verder en zeggen ook dat je de aardappelen in vloeibaar vet kunt bakken. Vet wat altijd vloeibaar blijft moet je mijden als de pest, dit zijn de onverzadigde vetten zoals raapzaadolie, zonnebloemolie etc. Ga altijd voor verzadigde vetten wanneer je bakt of braad. Of eigenlijk: ga sowieso altijd voor verzadigde vetten! Deze zijn gezond voor je, anders dan wat beweerd wordt. Wederom in een omgekeerde wereld is gezond ongezond en ongezond gezond.
Volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, aardappel… ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Doe ze allemaal eer aan door elke warme maaltijd wat anders op tafel te zetten.
Wat voor toevoeging deze zin heeft, dat weet waarschijnlijk enkel het Voedingscentrum.
Zijn granen nodig in ons dieet?
Nee. Graan wordt ons al heel lang aangesmeerd als iets onontbeerlijks in ons dieet. Niets is zoals je hebt kunnen lezen minder waar. Het is zelfs schadelijk voor ons, bovendien is het enige wat ons lichaam ervan kan gebruiken de suiker die in de granen zit. Deze zet het lichaam om in glucose, voor energie. Ons lichaam heeft echter helemaal geen glucose van buitenaf nodig, want ons lichaam kan dit zelf. Dit proces heet gluconeogenese. De conclusie blijft bij elk artikel tot nu toe hetzelfde; geen onderbouwing en dus inhoudsloze aanbevelingen.
Voedingscentrum Leugens Volop groente en fruit
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: Plantaardig vetten
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: dranken
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.