Voedingscentrum Ontmaskerd: De Video over Gezond eten Deel 2

Voedingscentrum Ontmaskerd: De Video over Gezond eten Deel 2

oktober 10, 2022 0 Door Veerle

Dit is deel twee van het artikel Gezond Eten, deze hoort thuis in een serie blogs die ik aan het schrijven ben die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Het artikel dat ik vorige week behandelde was al zo lang geworden dat ik besloot de video die bij het artikel zat tot een apart blog te maken. Deze video komt dus uit het artikel van het Voedingscentrum ‘Wat is gezond eten met de Schijf van Vijf?’

De video

Dr. Ir. Astrid Postma-Smeets, een expert in Voeding & Gezondheid volgens het Voedingscentrum, stelt zich eerst voor in de video. Hierna verteld ze on dat we moeten eten volgens de Schijf van Vijf.  Astrid beweert dat ons lichaam elke dag fruit en groente nodig heeft. Altijd mooi van die blank statements, geen referentie te vinden en het Voedingscentrum lijkt hiermee weer te vertrouwen op hun zelfbenoemde autoriteit.

Groente & Fruit

Reizende Strijdster Carnvoor Rick FruitFruit en groente, zoals wij ze vandaag de dag kennen, zijn door de mens gemaakt. Ze zijn dus genetisch gemanipuleerd Bovendien worden ze heftig bespoten met pesticide, kortom er is niets natuurlijks meer aan. Het genetisch manipuleren is gedaan om het smakelijker voor ons te maken.  Zodat we de groente niet meteen uitspugen, omdat ze zo bitter zijn dat we gelijk doorhebben dat we ze niet zouden moeten eten. In het geval van fruit hebben ze dit zo gemanipuleerd waardoor fruit groter en minder zuur is geworden. Kort gezegd: er zit nu een gigantische hoeveelheid suiker in. Gedroogd fruit wordt ook aangeraden… Klinkt toch super gezond, al die suikerbommen?

Kwaliteit

Nog een juweeltje in de video vinden we bij de volgende schijf die Astrid behandelt:

Elke dag voldoende brood, graanproducten en aardappelen, ze hebben allemaal hun eigen kwaliteit.

Klinkt super positief, dat woordje kwaliteit. Over welke kwaliteiten deze producten bevatten is ze dan weer bijzonder stil. Er wordt hier geen woord over gerept. Hebben ze het misschien over de kwaliteit die granen hebben op het beschadigen van je darmwand of de kwaliteit dat dit je stoelgang bemoeilijkt, misschien heeft ze het over de kwaliteit dat het je helpt met aankomen? Anders dan wat het Voedingscentrum beweert zijn granen niet nodig in je dieet en kun je deze gelijk schrappen, ze veroorzaken meer problemen en dragen niet bij aan je gezondheid.

Astrid maakt het nog erger door mensen aan te bevelen om vooral volkoren te eten. Wederom een verschrikkelijk advies. Volkoren betekent namelijk onbewerkt en dat klinkt leuk, maar ons lichaam vindt van niet. Dit irriteert de darmwand nog meer dan bijvoorbeeld wit brood.  Het wordt gemaakt van de gehele korrel en dit maakt dus dat het graan extra beschermd wordt. Je lichaam kan dus helemaal nergens (qua voedingsstoffen) bij en zal alles er weer uit moeten uitgooien. Dit betekent irritatie bij je darmen, en meer ontlasting.

Afwisseling

Vervolgens komen in de video de producten uit het eiwitrijke vak voorbij. Hierbij zegt Astrid dat het heel belangrijk is om af te wisselen tussen dierlijke en plantaardige producten.

Vitamines in Vlees Carnivoor Super Food Vitamines Mineralen Micro Nutrienten Reizende StrijdsterWederom niet vertellen waar dit advies van het Voedingscentrum op gebaseerd is, dit moet je gewoon maar aannemen. Niets over dat een plantaardig eiwit niet gelijk is aan een dierlijk eiwit. Wanneer je bijvoorbeeld geopereerd wordt word je door een goede dokter ook aanbevolen vlees te eten en geen plantaardige eiwitten. Een veganist die ik online volgde had een hernia operatie ondergaan een paar maanden voordat ik mijn borstoperatie onderging. Dit was voor mij ook het punt waarop ik volledig carnivoor ben gaan eten, en bij mijn nacontrole waren ze ook helemaal verbaasd dat het zo goed al genezen was. Bij de veganist was zijn wond meerdere keren open gegaan en het wilde maar niet genezen. Hij heeft maanden met een open wond rondgelopen. Bij mijn man Rick (link) ontstaken altijd de wondjes die hij had toen wij nog vegetarisch aten. Nu hij carnivoor eet, genezen zijn wondjes gewoon zonder te gaan zweren. Het zijn maar anekdotes, maar aan de hand hiervan kun je wel je bedenkingen hebben bij of planten proteïne wel in één adem met dierlijke proteïne genoemd mogen worden.

Vlees is een totaalpakketje aan nutriënten die ook allemaal gemakkelijk opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Plantaardige eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van vleesvervangers, zijn toxisch onder andere door de zadenoliën die erin zitten. Dus wat doen planten in het vakje met dierlijke producten?

Zuivel

Reizende-Strijdster-KaasmeisjeIn hetzelfde vak staat ook zuivel. Er wordt aangeraden om dit elke dag te eten. Dit is prima mits het rauwmelks is. Laat ik nu weten dat dit niet is wat ze bij het Voedingscentrum bedoelen. Al ons eten moet zo min mogelijk ons ondersteunen en voeden, dus wordt het allemaal vrolijk gepasteuriseerd. Het doodt alles in het proces en heel veel mensen kunnen niet tegen melkproducten juist doordat het gepasteuriseerd is.

Vervolgens komt het Voedingscentrum met allerlei voorbeelden hoe je kaas kunt eten. Ik houd van kaas en eet het ook geregeld. Mijn maand zonder kaas was daarom echt verschrikkelijk vond ik (ook al viel ik ervan af). Voor mij zijn de enige manieren van kaas eten uit het vuistje, als kaassaus, gebakken (halloumi) en over of in een burger.

Niet bij het Voedingscentrum. Kaas hoort uiteraard op een boterham.  Hiermee laten ze zien dat ze of geen verstand hebben van menselijke fysiologie en dus onkundig zijn, of dat ze het wel weten en dit opzettelijk adviseren om je ongezond te maken. Een boterham met kaas is namelijk een echte top combi om aan te komen. Door suiker (graan) en vet (kaas) te combineren zet je namelijk de Randle Cyclus aan, waardoor je lichaam vet op gaat slaan. Vervolgens doet Astrid de suggestie dit met tomaat te eten. Lekker wat oxalaten op de koop toe die zich binden aan het calcium in je kaas, zodat je lichaam dit ook niet of minder kan opnemen. Wat heb je dan dus qua voeding aan deze maaltijd? Juist, helemaal niets. Het is meer vulling dan voeding.

Noten

In hetzelfde vak staan noten, waarom staan deze in het dierlijke producten vak?

Elke dag wat ongezouten noten zijn ook goed voor je lijf.

Waarom ze zo goed zijn wordt geheel in stijl van het Voedingscentrum niet erbij gezegd. Ook niet waarom ze tot deze conclusie zijn gekomen. Geloof ze nu maar gewoon, ze zijn de autoriteit op het gebied van voeding.

Amandelen Oxalaten Noten Zaden Antinutrienten Reizende StrijdsterVolgens het Voedingscentrum maakt het niet uit welke noot je eet, ongebrand, gebrand of geroosterd, als ze maar ongezout zijn. Noten (de zaden van een plant) zijn het meest waardevolle wat een plant bezit en wordt dus ook als zodanig het meeste beschermd. Natuurlijk zitten er veel voedingsstoffen in, dat is bedoeld voor het zaadje zodat het uiteindelijk een plant kan worden. Het is niet voor de dieren en mensen om er hun voedingsstoffen uit te halen. Wij zijn de vervoerders, zodat de plant zich kan verspreiden, de plant heeft immers geen benen…. De plant houdt er rekening mee dat het zaadje opgegeten wordt en elders wordt ‘gedeponeerd’. Een plant  is een chemisch fabriekje dat zorgt dat het zaadje beschermd wordt door alle anti nutriënten die erin zitten. Jammer voor jou joh, je haalt niets uit die noten om je lichaam te voeden.

Minder Vlees

Minder vaak vlees en meer plantaardig, dat is de boodschap. En het is ook nog eens beter voor het milieu

Uiteraard is de boodschap in de video meer plantaardig en minder vlees met hun banden met Unilever, de laatste twee directeuren van het Voedingscentrum komen bij Unilever vandaan… Ze willen graag dat je hun bewerkte troep koopt, daar zit veel meer winst op dan op een stuk vlees. Je eet er ook meer van, want het voedt je niet werkelijk, zodat je lichaam elke keer weer opnieuw om eten vraagt.

Dat het beter voor het milieu zou zijn dat is een leugen, de landbouw is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor veel meer vervuiling dan de veeteelt.Garland Farms laat dit ook goed zien in de video A Vegan World will Wreck the Planet.

Farmaceutische  Industrie

Daarnaast is de farmaceutische industrie verantwoordelijk voor nog voor veel meer vervuiling dan de gehele agrarische sector. De agrarische sector hebben we nodig. De farmaceutische industrie hebben we daarentegen alleen nodig omdat we onszelf uithongeren door geen vlees meer te eten en ook veel ongezond eten te consumeren. We kunnen dus veel medicijngebruik voorkomen door weer gezonder te gaan eten. Dus meer vlees en vet van dieren en geen suiker meer. Dan hebben we ook geen tot weinig farmaceutische industrie meer nodig. Dat is pas beter voor mens en milieu!
Daarnaast wederom: wat heeft het milieuaspect met gezonde voeding te maken?

Het Voedingscentrum raadt je ook aan één keer per week je vlees met vis te vervangen. Af en toe vis eten, daar is niets mis mee, mits het wild is. Al zit het water vol met microplastic en allerlei ander giftig materiaal. De gekweekte vis krijgt vaak heel slecht te eten, bijvoorbeeld soja. Ook wordt er aangeraden om één keer per week je vlees met ei te vervangen, ik zou zeggen eet lekker in de ochtend je eitjes met wat bacon, dan kun je in de middag en avond gewoon een lekker stuk vlees eten.

Peulvruchten

Ook peulvruchten zijn een echte aanrader, zoals linzen, bonen of kikkererwten

Peulvruchten worden hier neergezet als vervanger van vlees. Bizar gewoon, een peulvrucht zoals bonen is een zaad en wordt dus wederom heftig beschermd met antinutriënten en is rauw gegeten toxisch voor je. Weet je wat je wel rauw kunt eten? Juist, rundvlees. Weet je waar geen anti nutriënten in zitten? Juist, vlees. Weet je waar je wel alles mee binnen krijgt wat je nodig hebt? Je raadt het al, vlees. Peulvruchten worden gegeten uit nood, wanneer er geen vlees voorhanden is. We leven in een maatschappij waar we als adel al het vlees kunnen eten wat we willen, maar we zijn zo gehersenspoeld dat we heel veel geld neerleggen om als een pauper te eten.

Video Schijf van vijf Voedingscentrum Voedingsexoert Schijf van Vijf Zadenolie Plantaardige Olie Vet Vetten Reizende StrijdsterGoede Vetten

Dan komt Astrid aan bij het laatste vak; vet.

Ga voor de goede vetten in zachte margarine en olie. Bak je groente in zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade of margarine op brood.

Nadat Astrid dit gezegd heeft gooit ze het bordje waarop de bovengenoemde zogenaamde goede vetten staan weg. Wanneer je gezondheid je lief is raad ik je aan dit ook te doen met het advies van Astrid. Plantaardige oliën zijn toxisch en niet geschikt voor menselijke consumptie.

Tot slot water, dat is belangrijk om de vochtbalans in je lichaam gezond te houden. Kies het liefst voor kraanwater, thee en gefilterde koffie.

In koffie en thee zitten antinutriënten, dus deze zou ik zelf niet willen typeren als iets wat goed is voor je lichaam. Daarnaast onttrekt zeker koffie juist vocht uit je lichaam. Wanneer je de vochtbalans wilt behouden in je lichaam zou het beter zijn vet adaptief te worden, zodat je jezelf kunt hydrateren met vet. In water en koffie zit deuterium. Deze beschadigd onze mitochondriën, wat resulteert in gezondheidsklachten.

Conclusie

Al met al wederom weer een video vol met misinformatie van het Voedingscentrum. Een instituut wat zichzelf neerzet als autoriteit en daarbij ook erop vertrouwd dat ze nergens bronnen neer hoeven te zetten. Ze smijten met beweringen en hopen dat jij ze slikt als feiten. Trap er niet in, anders betaal je met je gezondheid.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.