Voedingscentrum Ontmaskerd: Schijf van Vijf-vak: Groente en Fruit

Voedingscentrum Ontmaskerd: Schijf van Vijf-vak: Groente en Fruit

november 7, 2022 0 Door Veerle

Volop groente en fruit

Dit is het vierde artikel uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt.  Dit is het eerste artikel waarin ik de eerste schijf van de Schijf Van Vijf één voor één af ga. In dit artikel is het groente en fruit vak als eerst aan de beurt.

Het artikel van het Voedingscentrum draagt de naam ‘Schijf van Vijf-vak: groente en fruit’. Dit artikel ga ik dus met jullie doorlezen en vertellen wat er allemaal niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…

Reizende-Strijdster-VoedingscentrumDe kracht van herhaling

Hoe meer artikelen ik over het Voedingscentrum zal schrijven, hoe meer ik in de herhaling zal vallen. Het Voedingscentrum herhaalt zichzelf namelijk vaak, zodat het ingesleten raakt in het brein van mensen. Zo zullen mensen de aanbevelingen die het Voedingscentrum doet aannemen als persoonlijke waarheid. Daarom zal ik telkens opnieuw in mijn artikelen mensen informeren zodat ze kunnen kijken of wat ze geloven wel echt waar is.

Het artikel

Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.

Deze groente en fruit hebben inderdaad kleur en geven een maaltijd inderdaad kleur. Wat ik echter van mijn voeding verlang, is dat het me lichamelijk voedt. Visuele stimulatie haal ik wel uit het kijken naar kunst. Eten behoort geen kunstzinnig knutselprojectje te zijn, maar het hoort de juiste nutriënten te bevatten zodat je in gezondheid kunt leven.

Durian Fruit Voedingscentrum Konijn Reizende Strijdster Groente FruitGroente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling.

Wat is de gezonde uitstraling die de groente en fruit volgens het Voedingscentrum hebben? Geen idee, en ik durf te wedden dat zij dat ook niet weten. Wanneer ik een keiharde kokosnoot, een stugge artisjok, een harige kiwi, of een puntige durian zie, heb ik niet per se zin om hier mijn tanden in te zetten in ieder geval.

Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten

Risico is een oorzaak en gevolg statement. Wat het suggereert, is dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik groente en fruit ga eten, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van groente en fruit en het directe gevolg, in dit geval een verlaging van het risico van deze condities. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van groente en fruit en hart- en vaatziekten. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:

In de weken voor kerst worden er veel kerstbomen verkocht, EN er glijden veel mensen uit op het ijs en/of op de beijzelde straat. Stop daarom de verkoop van kerstbomen zodat we niet meer uitglijden!

Klopt deze redenering? Nee. Dit is namelijk afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.

Daarom zie je bij deze bewering geen bronvermelding staan (dit is een terugkerend thema bij het Voedingscentrum). Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseren dan kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.

Ook is er een verband tussen het eten van groente en een lagere kans op darmkanker en tussen groene bladgroente en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker.

Zie je weer hoe er wederom beweringen worden gedaan die weer niet gestaafd worden met wetenschappelijke bewijs? Het is pure misantropie te beweren dat het eten van fruit helpt om minder kans te lopen op het ontwikkelen van diabetes en kanker. Diabetes type 2 en het voorstadium van diabetes worden namelijk niet zoals gedacht veroorzaakt door insuline resistentie, maar door chronisch verhoogde bloed glucose. Verhoogde bloed glucose wordt veroorzaakt door extra glucose in je bloedstroom te stoppen, wat je niet kan metaboliseren… En wat verhoogt je bloed glucose? Juist! Suiker, fructose en glucose! En wat zit er in fruit? Juist! Fructose en glucose. En niet alleen het Voedingscentrum geeft advies wat in mijn ogen contraproductief is, maar ook het Diabetesfonds maakt zich hieraan schuldig.

Groente is geen fruit

Dit vak bestaat uit zowel groente als fruit. Deze leveren andere goede stoffen en je hebt ze dus allebei nodig om gezond te zijn en te blijven. Kortom, je kunt broccoli niet inwisselen voor een sinaasappel of komkommer voor een appel.

Wonderlijk dat je als Voedingscentrum zegt dat groente en fruit verschillend zijn, maar ze in hetzelfde vak plaatst. Waarom dan geen aparte vakken? Welke goede stoffen leveren deze producten? Dit wordt wederom niet genoemd. En waarom hebben we ze nodig om gezond te blijven?

Groente

Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Daarom: varieer volop met groente. Bijkomend voordeel: variatie verveelt nooit.

Reizende Strijdster Anti nutrient Oxalaten in SpinazieWeer spelen ze hier met taal, wanneer je dit leest denk je ook echt dat wanneer er staat bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt, dat je deze je lichaam deze voedingsstoffen ook kan opnemen. Volgens het Voedingscentrum moeten we ook variëren, kortom ze beweren dat we experts moeten worden in welke groentes we moeten combineren om alles binnen te krijgen. Denk je dat we dit een paar honderd jaar geleden ook deden of konden? Veel van de groente die we nu hebben waren er toen niet eens (zowel in je eigen regio als wereldwijd omdat veel gewassen later pas zijn gecultiveerd), of was niet (het gehele jaar) beschikbaar voor de gewone man. Wist je dat eten helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn? Eet gewoon het vlees en vet van het rund, het hoeft namelijk niet zo nodeloos ingewikkeld te zijn zoals het voedingscentrum het maakt.

Reizende-Strijdster-Genetisch-GemanipuleerdTips voor groente

Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.

Paprika, komkommer, snacktomaatjes, wortels en sla zijn allemaal genetisch gemanipuleerde groentes – ook al is meer dan de helft hiervan technisch gezien fruit. Daarnaast groeide het overgrote deel niet eens oorspronkelijk in Nederland, dus waarom zouden we deze nodig hebben in ons dieet. We konden decennia zonder. Eet lekker een omelet (gebakken in ghee) en laat de rest buitenwegen. Dan neem je ook alle nutriënten op uit het ei en blokkeren de antinutriënten die in groente zitten niet de opname.

Groente kun je op vele manieren klaarmaken: rauw, koken, stomen, bakken, wokken, grillen, pureren. Zo maak je groente eten nog gevarieerder.

Milieuvriendelijke groente vind je in dit overzicht. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, prei, rode biet, rode kool, spruit, tomaat, ui, wortel en witlof.

Eet je groente lekker rauw, zodat je lichaam echt helemaal niets uit de groente kan halen. De antinutriënten beschermen naast de vezels namelijk de nutriënten die in de groente zitten. Je zadelt je lichaam dus op met extra werk, waar ze in het slechtste geval door vergiftigd worden en in het beste geval alleen je darmkanaal irriteren.

Hoeveel groente heeft jouw lichaam nodig?
Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.

Hoe ze uit zijn gekomen op 250 gram groente? Geen idee. Ook wordt er niet neergezet welke groente dit zou moeten zijn. Hoeveel van ieder stuk groente of fruit eet je per dag of per week of per jaar? Aangezien ze hiervoor zeiden: elke soort heeft unieke kwaliteiten. Ook geen indicatie waarom je het gewicht moet wegen hoe je de groente eet. Is het rauw meer waard dan gebakken? Waarom dan? Geen idee. Tot slot ben ik benieuwd wat het Voedingscentrum groente noemt en wat ze fruit noemen. Veel fruit wordt namelijk verkocht als groente. Denk aan tomaten, courgettes, aubergines, paprika’s, pepers en okra’s.

Fruit
Hou je van verschillende smaaksensaties? Op de fruitafdeling valt genoeg te proeven: sappige meloen, een friszuur appeltje, zoete banaan… Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je bovendien alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.

Al het fruit is genetisch gemanipuleerd en zo gemaakt dat wij het lekker vinden. Er zit vooral veel suiker in fruit wat bijvoorbeeld de opname van vitamine C blokkeert in ons lichaam. Wederom noemen ze hier weer niet welke voedingsstoffen we uit fruit kunnen opnemen en dat is het enige wat telt. Op papier kan iets er nog zo goed uitzien, maar wanneer je lichaam het niet kan opnemen heeft je lichaam er niets aan. Er zit om het even in het absurde te trekken ook gigantisch veel ijzer in een vork.

Tips voor fruit

Net als groente kan fruit altijd en overal. Denk aan plakjes appel of banaan op brood, stukjes fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, een fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of mango door de rijst.

Een beetje gedroogd fruit is lekker voor erbij. Een paar dadels als snack, wat rozijnen door de muesli of wat gedroogde abrikoos door de curry. Hou het klein, omdat gedroogd fruit flink wat suiker levert. Gedroogd fruit kan vers fruit niet vervangen omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen.

Reizende Strijdster Banner fruitZoals hierboven genoemd kan je lichaam geen vitamine C opnemen uit fruit, doordat de suiker de opname blokkeert. Je lichaam prefereert suiker boven de vitamine C en zal deze dus ook uitsluiten. Wanneer je fruit eet, ben je in wezen aan het snoepen. Het voegt niets toe. Alleen een energiepiek gevolgd door een crash. Zoals bij alle producten die suiker bevatten. Als bonus wat slecht tot niet verteerbare vezels die de darmwand irriteren.

Milieuvriendelijk fruit vind je in dit overzicht. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: ananas, appel, banaan, druif, mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim en sinaasappel.

Duurzaam? Wat heeft dat met optimale voeding voor mensen te maken? Ik ben sowieso erg benieuwd hoe een duurzame ananas, banaan, mandarijn, meloen, nectarine en sinaasappel er hier in Nederland uitziet. Hoe ben je nog serieus te nemen met je duurzaamheid als instelling wanneer je exotisch vruchten noemt die hier niet eens in Nederland kunnen groeien? Niet zonder dieseltankers die de bananen vervoeren of een energie slurpende kas in Nederland.

Hoeveel fruit heeft jouw lichaam nodig? Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).

Tweehonderd gram fruit op een dag wordt er geadviseerd door het Voedingscentrum. Wederom geen wetenschappelijke bewijzen om dit advies te staven. Helaas zijn we dit wel gewend bij het voedingscentrum. Laten we hiermee meteen deze blog op een passende manier afsluiten.

Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak brood, graanproducten en aardappelen
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: Plantaardig vetten
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: dranken
 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.