Voedingscentrum Ontmaskerd: Schijf van Vijf-vak: dranken

Voedingscentrum Ontmaskerd: Schijf van Vijf-vak: dranken

maart 13, 2023 0 Door Veerle

Dit is het achtste artikel, wat over dranken gaat uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Dit is het vijfde artikel waarin ik de afzonderlijke schijven van de Schijf Van Vijf af ga. In dit artikel is de schijf met dranken aan de beurt.

Het artikel van het Voedingscentrum draagt de naam ‘ Schijf van Vijf-vak: dranken ’

Dit artikel ga ik dus met jullie doorlezen en vertellen wat er allemaal niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een Voedingscentrum Schijf van Vijf Dranken Reizende Strijdster van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…

Reizende Strijdster Veerle Ritstier 86 kiloHet Artikel

Voor je lichaam heb je elke dag drinken nodig, maar extra suiker? Nou nee. Daarom vind je in dit vak van de Schijf van Vijf de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. 

Inderdaad, we hebben geen extra suiker nodig als mens, ook niet via dranken. Dit is vanwege het proces wat gluconeogenesis heet. Hierdoor kan ons lichaam zelf de glucose aanmaken die ons lichaam nodig heeft, het heeft dus geen suiker van buitenaf nodig. Maar waarom beveelt het Voedingscentrum dan wel granen en fruit aan? Dat zijn ook suikers die je lichaam niet nodig heeft. Bovendien droogt suiker (dus ook koolhydraten) je lichaam uit, dit om deuterium uit je lichaam te krijgen.

Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je * netjes op temperatuur.
* (hier had het Voedingscentrum “lichaam” moeten neerzetten waarschijnlijk)  

Niet alleen voer je met plassen afvalstoffen af, je verliest ook mineralen hierdoor, daarom is het ook niet verstandig om veel te drinken op een dag.

Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee nemen een speciale plek in. Deze dranken verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.

En daar is het weer het woordje risico. Risico is een oorzaak en gevolg statement, wat het suggereert is dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik zwarte en groene thee drink, mijn individuele kans oftewel mijn risico om een beroerte te krijgen afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het drinken van zwarte en groene thee het directe gevolg, in dit geval het verkleinen van het risico op beroerte. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het drinken van zwarte en groene thee en het verkleinen van het risico op beroerte. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:

In november liggen er veel bladeren op straat, en stijgt je energierekening. Als je dus de straat bladervrij maakt gaat je energierekening omlaag.

Nee dat betekent het niet. Dit is afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.

Daarom zie je bij deze bewering wederom geen bronvermelding staan. Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseert kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.

Welke speciale plek nemen zwarte en groene thee in bij de dranken? In thee zit het antinutriënt tannine, dat  vergelijkbaar is met oxalaten omdat ze ook enzymremmers zijn. Dus thee zou ik zelf niet willen typeren als iets wat goed is voor je lichaam. Verder zit er in veel thee ‘theïne’, een liever woordje voor het verslavende cafeïne, oftewel cocaïne light of kantoorcoke. Een stof met allerlei nadelige gezondheidseffecten waaronder slapeloosheid, nervositeit, en hartklachten.
Daarnaast heeft thee een diuretisch effect. Ik moest inderdaad altijd veel naar het toilet als ik een mok thee op had. Het is dus vreemd om thee aan te bevelen als een hydraterend middel. Wanneer je de vochtbalans wilt behouden in je lichaam is het beter om vet adaptief te worden, zodat je jezelf kunt hydrateren met vet. In water en thee zit namelijk deuterium. Deze beschadigd onze mitochondriën, wat resulteert in gezondheidsklachten. Om nog maar te zwijgen over het dubieuze kraanwater dat je doorgaans gebruikt om thee te maken, waarover later meer.

Mary Ruddick bemerkte dat de stammen die zij volgde (die nog leven en eten volgens hun traditie) praktisch geen water dronken. Wanneer ze wel water dronken, werd dit gedronken van bladeren, dit water is laag in deuterium. Lauren Curdain bemerkte hetzelfde bij de sandpeople/de bushman deze gebruikten struisvogeleieren om water op te slaan van bladeren. En laten we niet vergeten dat je dood kunt gaan aan teveel drinken (watervergiftiging) .

Tips bij dranken:

Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag.

Werkelijk? Op basis waarvan dan? Waar zijn de studies waarop dit is gebaseerd? Oh nee, dat hoeft niet want wij zijn Het Voedingscentrum.

Niet alle soorten koffie staan in de Schijf van Vijf. Ook kun je het niet onbeperkt drinken. Bekijk welke koffies gezond zijn en hoeveel je ervan kunt drinken.

Net als in thee zitten er ook in koffie antinutriënten. Daarbij is koffie zeer verslavend vanwege de eerder genoemde cafeïne. Niet echt iets wat thuis hoort in een gezond dieet dus.

Staat bij koffie en thee één van deze keurmerken op de verpakking: Fairtrade-Max Havelaar of Rainforest Alliance? Dan is er rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden van de boeren.

Of kan het gewoon zo zijn dat deze koffie net als bij andere producten zoals cacao gewoon als consument weer bij de neus genomen wordt met het idee dat je iets goed doet?

Kraanwater heeft veel pluspunten: geen calorieën, goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal verkrijgbaar.

Het heeft zeker ook minpunten, want zo schoon is ons drinkwater niet. Ik heb sinds kort een destilleerketel en wanneer ik deze gebruikt heb zie je dat er veel rommel achterblijft in de ketel. Tevens zitten er allerlei medicijnresten en andere schadelijke stoffen in het kraanwater die er niet kunnen worden uitgefilterd. Of er net als in andere landen giftige stoffen zoals fluoride wordt toegevoegd is onbekend, want Nederland is koning in niet transparant zijn met betrekking tot het delen van dergelijke data.

Wil je een keer wat anders? Bekijk hoe je kunt variëren met water, koffie en thee.
Melk telt mee met dranken, al staat het in het vak met vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel.

Vreemd dat melk wel bij de dranken vermeld wordt, maar het in een andere schijf geplaatst is, waar trouwens peulvruchten en noten absoluut niet thuis horen vanwege de antinutriënten zoals fytinezuur, lectines,  polyfenolen en saponinen.

Voedingscentrum Leugens Schijf van Vijf-vak : Groente en Fruit
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak brood, graanproducten en aardappelen
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: Plantaardig vetten
Voedingscentrum Leugens: Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

 

Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.