Voedingscentrum Ontmaskerd: Schijf van Vijf-vak vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Voedingscentrum Ontmaskerd: Schijf van Vijf-vak vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

februari 6, 2023 0 Door Veerle

Dit is het zevende artikel uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Dit is het vierde artikel waarin ik de afzonderlijke schijven van de Schijf Van Vijf af ga. Deze week zal het artikel over vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel van het Voedingscentrum verschijnen.

Dit artikel ga ik dus met jullie doorlezen en vertellen wat er allemaal niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…

Het Artikel

Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf en het milieu. 

Vegan Kinderen Artikelen Reizende StrijdsterWat goed geformuleerd door het Voedingscentrum, want een trend is iets wat in de mode is. En zoals we allemaal weten is iets zo weer uit de mode. Dit is natuurlijk niet wat ze bedoelen. Ze bedoelen dat het een trend is, en dat het in een opgaande lijn zit. Dat er steeds meer mensen plantaardiger gaan eten. Dit komt niet uit de mensen zelf, maar is een gecultiveerd en gedwongen proces. Een plantaardig dieet wordt geportretteerd als gezond en van jongs af aan al door je strot geduwd door school, de overheid, de media, bedrijven en instituten zoals het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum heeft er een handje van om het milieu erbij te halen. Wat heeft het milieu te maken met gezonde voeding voor mensen? Het is bovendien een leugen dat een plantaardig dieet beter voor jou en het milieu is. Rick heeft de van een plantaardig dieet gevaren voor jou en je kinderen in een blog beschreven. Zelf heb ik een artikel geschreven hoe je beter vlees kunt eten en melk van dieren kunt drinken wanneer je om het milieu geeft.

Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit. De producten dragen ieder zijn eigen steentje bij aan je gezondheid.

Dit vak bestond van origine alleen uit dierlijke producten. Dit wordt over de jaren heen meer en meer omgetoverd tot een plantaardig vak. Over 10 jaar zijn de dierlijke producten helemaal uit de Schijf van Vijf verwacht ik. Dierlijke eiwitten zijn voor ons lichaam het gemakkelijkst op te nemen. Plantaardige eiwitten worden beschermd door anti nutriënten, zoals vezels

Vis, peulvruchten, vlees en ei

Voor de goede orde: peulvruchten horen sowieso NIET thuis in dit rijtje. Bonen, kikkererwten en linzen zijn inferieur aan vlees, ei en vis.

Met het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten.

Risico is een oorzaak en gevolg statement, wat het suggereert dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik vis ga eten, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van vis en het directe gevolg, in dit geval een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van vis en hart- en vaatziekten. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:

Tijdens Oud & Nieuw raken er veel mensen gewond door vuurwerk, en worden er veel oliebollen verkocht. Dus als we stoppen met de verkoop van oliebollen zullen we een daling zien qua vuurwerkslachtoffers.

Nee dat betekent het niet. Dit is afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.

Daarom zie je bij deze bewering wederom geen bronvermelding staan. Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseert kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

De bewering dat peulvruchten je LDL-cholesterol verlaagt, valt in dezelfde categorie als hierboven, dus dat is al niet waar. Als dit waar zou zijn, dan is dat niet iets goeds. Een laag cholesterol wordt o.a. gelinkt aan gewelddadig gedrag en allerlei psychische problemen zoals depressie. Ook is cholesterol nodig om zonlicht om te zetten in vitamine D.

Er is niet zoiets als goed en slecht cholesterol. Het feit is dat je als mens cholesterol nodig hebt. Het verlagen van je cholesterol helpt niet om je bloedvaten gezond te houden. Dit simpele geloof is doordat men cholesterol ziet bij de bloedvaten wanneer iemand een hartaanval heeft gehad. Waarom is het cholesterol daar? Om het probleem juist op te lossen! Zoals je verdacht veel loodgieters vindt bij lekkende leidingen, die het euvel juist repareren.

Doordat je steeds zo lekker gevarieerd aan het eten bent, wat volgens het Voedingscentrum zo gezond is, is je lichaam chronisch geïnflammeerd. Je bent jezelf dagelijks aan het vergiftigen met toxische zadenoliën en bakken groente vol antinutriënten. Doordat je steeds vet en suiker combineert in je dieet activeer je continue de Randle Cyclus. Niet zo vreemd dus dat je lichaam geïnflammeerd raakt. Hierop komt cholesterol in actie om dit te verhelpen, maar doordat de inflammatie chronisch is ontstaat er een probleem. Het cholesterol hoopt op zodat de aderen blokkeren. Cholesterol is dus niet de oorzaak maar het gevolg. Je moet niet je cholesterol verlagen, maar de inflammatie oplossen.

Cholesterol de schuld geven van hart/ en vaatziekten is hetzelfde als dat je de brandweer de schuld geeft van de brand die deze aan het blussen is.Vitamines in Vlees Carnivoor Super Food Vitamines Mineralen Micro Nutrienten Reizende Strijdster

In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12.

Waarom staat er goede voedingsstoffen? Is er dan ook zo iets als slechte voedingsstoffen? Dan zijn het toch geen voedingsstoffen meer? Zoals vezels bijvoorbeeld. Bovendien zijn dit niet de enige voedingsstoffen die er in ei en vlees zitten.

Klik hier om te zien welke voedingsstoffen er allemaal in vlees zitten en wat deze doen met je lichaam

Tips voor vis, peulvruchten, vlees en ei

In deze groep draait het om afwisseling tussen de dierlijke en plantaardige producten. Steeds meer mensen eten niet elke dag vlees. Ook kun je heel goed zonder vlees.

Een heel slecht advies van het voedingscentrum. Als mens zou ons dieet namelijk idealiter alleen uit dierlijke voeding moeten bestaan. Plantaardig materiaal (als je die al in je dieet opneemt) zou een klein onderdeel op je bord moeten zijn.

Dat steeds meer mensen niet elke dag vlees eten zegt niets over of het gezond voor ons is. Veel mensen roken, drinken, gokken, blowen, gebruiken heroïne etc. Vind het Voedingscentrum dat als steeds meer mensen heroïne gaan gebruiken dit een solide argument om het zelf ook maar te gaan doen?

En NEE Voedingscentrum we kunnen NIET zonder vlees. Als volwassenen kunnen we er een tijdje mee weg komen doordat we in onze jeugd dierlijke voeding op hebben. Uiteindelijk worden we allemaal ziek wanneer we helemaal geen vlees meer eten, kijk maar naar de talloze getuigenissen van veganisten, die wegens gezondheidsproblemen stopte met deze dieetstoornis. Wanneer kinderen hier echter aan bloot gesteld worden zie je dat ze door ondervoeding zich niet goed kunnen ontwikkelen. Rickets, dun haar tot geen haargroei, desintegrerende tandjes etc.) en uiteindelijk kunnen ze zelfs sterven. We kunnen als mens niet zonder vlees.

Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.

Ik zal daar een ander voorbeeld tegenover je kunt elke dag vlees eten van het rund: een lekkere vette hamburger! Hierin kun je eindeloos variëren. Misschien wissel je eens af met wat kip een stuk varken en wat vis, maar het overgrote gedeelte zou ik lekker rood vlees eten van het rund of lam. Lekker én voedzaam! Alle peulvruchten, noten en soja producten zou ik uiteraard vermijden.

Zet elke week peulvruchten op je menu! Goed voor jezelf en het milieu. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en bruine bonen. Lees meer over peulvruchten en bekijk hoe je ze klaarmaakt.

Nogmaals: nee peulvruchten zijn niet goed voor jezelf en voor het milieu, en wat heeft het milieu te maken met menselijke voeding? Ze kunnen het nog zo vaak herhalen, maar het verandert niets aan het feit dat peulvruchten de zaden zijn van de plant. En de plant wil niet dat deze opgegeten worden. Daarom zit deze vol anti nutriënten, zodat je er niets uit kunt halen en deze ook niet meer zult eten. Bij peulvruchten zijn het de saponinen en lectinen die toxisch zijn. Vlees daarentegen heeft geen anti nutriënten, en van het vlees zul je daarom alle voedingsstoffen kunnen opnemen.

1 keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm , bokking, sardines. Lekker op brood, door salade en bij het avondeten.

Wanneer je vis eet, eet het dan niet op brood want door de granen zet je de Randle Cyclus aan. Wanneer je vis eet, en je eet dit door een salade gemaakt van o.a. spinazie, worden er minder voedingsstoffen opgenomen doordat de antinutriënten van de spinazie dit blokkeren… Wederom een slecht idee van het Voedingscentrum

Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens.

Eet meer dan 500 gram vlees per dag zou mijn advies zijn. Zie je ook hoe ze sneaky daarbij ook de (vaak) zwaar bewerkte vleeswaren voegen? Veel vleeswaren bevatten verschillende zoetstoffen en suikers en zijn dus helemaal niet aan te raden om te eten. Rood vlees zou het hoofdbestanddeel moeten zijn in je dieet, omdat bij kip vaak de omega 6 en omega 9 ratio uit balans is. Bovendien is kip van matige kwaliteit (supermarkt dus) veel te mager en wordt het volgepompt met hormonen. Dus zorg ervoor wanneer je kip eet, dat je dit haalt bij goede bronnen. Daar waar kippen buiten kunnen lopen, wormen kunnen eten en een goed leven hebben. Nog beter is natuurlijk om, wanneer je de ruimte hebt, zelf kippen te houden en te slachten.

Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu ook meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.

Wederom een oorzaak/gevolg statement, wat dus niet bewezen is. Dit heb je boven al kunnen lezen, waarom dit zo is. Type 2 diabetes gooien ze er ook nog even bij, wat maar weer aantoont dat ze dit uit hun duim zuigen. Hoe kan een ziekte die zich verhoudt tot suiker gelinkt worden aan vlees, waar geen suiker in zit? Iets dat de suikerspiegel sowieso minimaal beïnvloedt wanneer je het eet? Volkomen bizar dit. Naast dat het complete fictie is dat rood vlees het milieu belast, wederom de vraag hoe dit een argument is in de zoektocht naar de optimale voeding voor mensen.

Zuivel

Reizende-Strijdster-KaasmeisjeMelk, yoghurt, kwark en kaas, ze zijn populair in Nederland. En dat is mooi, want met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Daarnaast levert zuivel je onder andere calcium en vitamine B12.

Hier hebben we weer een oorzaak/gevolg statement, ze zijn daar wel echt fan van bij het Voedingscentrum.  Waarom dit wederom niet klopt heb je hierboven kunnen lezen.
Wanneer je me al langer volgt weet je dat ik heel erg van kaas houdt en dit niet iets is wat ik graag uit mijn dieet zou schrappen. Het is echter niet noodzakelijk in je dieet. Het enige wat echt noodzakelijk voor ons mensen in ons dieet is rood vlees. Wanneer je yoghurt, kaas en melk wel (net als ik) opneemt in je voeding, zorg er dan voor dat deze rauwmelks (!) is, zodat er echt nog nutriënten in zitten. Qua smaak zul je eveneens merken dat het een verbetering is, want het is namelijk een stuk smaakvoller.

Tips voor zuivel

Met halfvolle en magere varianten zuivel krijg je niet te veel verzadigd vet binnen.

Slechte tip nummer 1. Verzadigd vet is niet schadelijk, maar noodzakelijk voor ons als mens. Dus kies voor de volle producten, wat niet afgeroomd is of waar water aan toegevoegd is. Ik snap wel dat ze dit aanbevelen. Op magere producten zit veel meer winst, en we halen er veel minder voeding uit. Dat vindt Unilever dan weer fijn. Ik noem ze maar even, omdat de laatste 2 directeuren van het Voedingscentrum toevallig bij Unilever vandaan kwamen… Oeps, daar ga ik toch mee in het maken van een oorzaak/gevolg statement.

Yoghurt en kwark combineert fantastisch met fruit. Ook een handje noten erdoor smaakt goed. En bij het ontbijt kun je er volkoren ontbijtgranen bij nemen.

Tip nummer 2 die de prullenbak in kan. Met het eten van fruit en granen zet je de Randle Cyclus aan. Geen goed idee dus. Waarom je beter geen volkoren granen kunt eten heb ik beschreven in mijn artikel waarin ik de schijf graanproducten behandel van het Voedingscentrum.

Brood met kaas nog smaakvoller maken? Wat denk je van kaas met tuinkers of komkommer, hüttenkäse met reepjes paprika en peper, mozzarella met tomaat en basilicum. En vergeet de tosti niet.

Tip nummer 3 kan zo de Kliko in, want door groente op je kaas te doen voeg je antinutriënten toe aan je maaltijd. Dit betekent dat de opname van de voedingsstoffen geblokkeerd kan worden in je lichaam. Niet alleen dat van de groente, maar ook dat van de kaas die je eet. Een zinloze suggestie dus met betrekking tot voedzaamheid.
Vergeet die tosti ook alsjeblieft, want daarmee activeer je de Randle Cyclus (hier hebben we hem weer).

Lactose-intolerantie of liever geen zuivel? Sojadrink geeft niet dezelfde gezondheidseffecten als zuivel, maar levert wel vitamine B12 en calcium, als dit eraan is toegevoegd.

Mensen zijn vaak lactose-intolerant door het pasteurisatieproces en kunnen wel tegen rauwmelkse kazen. Wanneer je liever geen zuivel eet, uiteraard ook prima. Vervang het dan in geen geval met sojawater. Dit is toxisch, en de toegevoegde vitamine B12 en calcium wordt toch niet tot nauwelijks opgenomen door je lichaam vanwege alle antinutriënten die in deze bonensoep zitten.

Bewaar zuivel in de koelkast bij 4 °C. Lees meer over veilig eten met zuivel.

In de winter is dit echt niet nodig (ten minste bij mij niet). Het is ook niet altijd gevaarlijk om het buiten de koelkast te bewaren. Volgens mij kunnen we zelf heel goed inschatten wat er wel en wat er niet de koelkast in moet. Daar hebben we als weldenkende mensen het Voedingscentrum niet voor nodig.

Neem niet meer zuivel dan aangegeven staat, dan belast je het milieu niet meer dan nodig is.

Dit laatste punt kunnen we de verbrandingsoven in sturen, net als de bomen die zogenaamde ‘groene’ energie opwekken. Ik val net als het Voedingscentrum in herhaling, ik weet het, maar wat heeft Het Milieu met optimale voeding voor mensen te maken?

Melk van de Boer

Wanneer het wel een factor zou zijn, dan is mijn emmertje melk een stuk beter voor het milieu dan een pak sojawater. Ik koop mijn rauwe melk in een herbruikt emmertje (voormalige yoghurt verpakking) bij een boer hier in mijn omgeving. De koeien staan in de wei, het water wat ze drinken plassen ze weer uit, ze bemesten het weiland waar ze op staan waardoor de grond vruchtbaar blijft of wordt, en het ziet er als bonus leuk uit. Het oog wil namelijk ook wat.

Sojawater

Voor soja moet eerst een veld gekapt worden, waar dieren (in het beste geval) van hun land afgedreven worden. De soja neemt alleen voedingsstoffen op en geeft niets terug aan het land en zal zo dus de grond uitputten. Er worden pesticiden en andere giffen op de gewassen gespoten (of deze zitten al in het zaad) waardoor insecten, vogels, vossen, vissen etc. overlijden.

De pesticide komt namelijk ook in de grond en uiteindelijk de zee terecht, waar het dode gebieden (dead zones) creëert en waardoor massa’s zeeleven sterven. De dieren die de gewassen willen eten worden door jagers afgeschoten, dit heet gewasbescherming. Het moet ook bestoven worden en hiervoor worden bijen over het hele land vervoerd, waarbij miljoenen bijen sterven.

Soja Oogst

Vervolgens moet het geoogst worden. In dit proces sterven ook dieren en beschadig je de aardlaag, net als met het zaaien trouwens. Dan moet het vervoerd worden naar een fabriek om verwerkt te worden. Die fabrieken nemen ook grond in beslag en zien er net als monocrop velden verschrikkelijk uit.

Deze fabrieken verbruiken energie, mensen moeten erheen met hun auto om er te werken, want ze wonen niet in die fabriek. Het eindproduct, oftewel toxisch sojawater, moet ook in verpakkingsmateriaal – wat doorgaans in een andere fabriek gemaakt wordt en per vrachtwagen wordt vervoerd. Daarna moet het weer (!) vervoerd worden naar de supermarkt met dieseltankers en vrachtwagens.

Nee mijn glas melk is inderdaad veel milieuvervuilender, in clownswereld. Naast dit alles nog even het belangrijkste; waar rauwe melk je voedt, vergiftigt sojawater je alleen maar.

Noten verlagen net als peulvruchten het LDL-cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Met een handje per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden.

Amandelen Oxalaten Noten Zaden Antinutrienten Reizende StrijdsterWederom weer een oorzaak/gevolg statement, het staat er in dit artikel wel vol mee…. Voor de rest heb ik wat hierboven staat ook uitgelegd bij de peulvruchten. Het is zo dat er ook onverzadigde vetten in vlees zitten, maar anders dan bij noten en zadenoliën draagt dit wel bij aan onze gezondheid. De meeste noten die we eten zijn niet vers, dus de verzadigde vetten zijn ranzig geworden. En dus toxisch. Olie wordt sowieso zeer snel ranzig en zijn daarom geen goede bron van vet. Los daarvan zijn noten niet gemaakt voor ons om iets uit te halen door de anti nutriënten die erin zitten. Het eten van noten is zeker niet noodzakelijk en ik zou het zelfs afraden.

Tips voor noten

Elke dag wat ongezouten noten is goed voor je lijf. Hoe vind jij noten het lekkerste? Om te eten tussendoor, in je avondmaaltijd, in een salade, in de yoghurt of als notenpasta op brood? Je kunt met een handje noten ook een keer vlees vervangen.

Er is helemaal geen bewijs dat noten goed zijn voor je lijf, en het is zeker geen vleesvervanger. Noten zitten namelijk vol antinutriënten en zijn geen volledig pakketje voedingsstoffen zoals vlees. Het is echt belachelijk dit op hetzelfde niveau te zetten.

Ongebrand, gebrand of geroosterd? Alle noten zonder zout zijn goed.

Met het bewerken van alle voeding, in dit voorbeeld noten, verandert er altijd wat aan deze voeding. Het is dus absurd te doen alsof ze allen gelijkwaardig zijn. Wederom weer die vrees naar zout toe. Dit is ook ongegrond. Boek tip: Salt Fix

Een handje noten staat in de Schijf van Vijf, maar overdrijf het niet. Er zitten veel calorieën in noten.

Calorieën zijn niet het probleem met noten, dit zegt niets over de vraag of iets je voed. Calorieën zijn dan ook totaal zinloos.

Gek op pindakaas? Wist je dat er notenpasta en pindakaas bestaat van 100% noten en 100% pinda? Kijk op het etiket of er geen zout of suiker aan is toegevoegd.

Wist je dat pindakaas al geoxideerd is en dit geen goede bron van vet is? Wil je graag iets vets eten, eet dan een vettig stuk vlees. Dierlijk vet, dat is waar ons lichaam het beste op draait.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.