Voedingscentrum Ontmaskerd: Waarom is het advies margarine en geen roomboter?

Voedingscentrum Ontmaskerd: Waarom is het advies margarine en geen roomboter?

mei 1, 2023 0 Door Veerle

Dit is het negende artikel uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Deze keer ga ik het artikel van het Voedingscentrum ‘Waarom is het advies margarine en geen roomboter?’ met jullie doorlezen.

Net als de voorgaande artikelen zal ik ook weer zeggen wat er allemaal niet klopt. Ook heb ik mijn artikelen over margarine en plantaardige oliën hier gebundeld. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…

Waarom is het advies margarine en geen roomboter?

Ik ben benieuwd welke geweldige wetenschap hier weer om de hoek komt kijken….

Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E.

Margarine vs boter mieren hond carnivoor plantaardig dieet vlees Reizende StrijdsterAlleen bij roomboter zitten deze vitamines er natuurlijk in, bij halvarine en margarine zijn deze toegevoegd. Wanneer vitamines van nature in producten zitten kunnen ze veel beter door het lichaam opgenomen worden. We weten überhaupt niet eens in hoeverre de toegevoegde vitamines en mineralen kunnen worden opgenomen door het lichaam. Over deze vitamines heb ik ook apart blogs geschreven, die je hier kunt vinden. Vitamine A, vitamine D en vitamine E.

 

Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken op brood moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen.

Nogmaals, alleen omdat er minder vitamine D voorkomt in roomboter dan dat het toegevoegd wordt in de margarine wil niet zeggen dat er minder van opgenomen wordt. In mijn artikel over vitamine D ga ik hier uitgebreid op in. Er zijn namelijk verschillende soorten vitamine D. Wanneer producenten dit toevoegen in één van hun producten gebruiken ze de inferieure vitamine D.

Roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet. Ter vergelijking: Roomboter bevat per 100 gram 53 gram verzadigd vet en zachte margarine uit een kuipje per 100 gram 19 gram verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten.

Ancel Keys auteur van de '7' landenstudieEn hier gaan we weer, verzadigd vet demoniseren, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs voor is om dit te onderbouwen. Deze hypothese (het is dus een idee) is nooit bewezen en al meerdere keren onderuit gehaald. Ancel Keys die het populair heeft gemaakt met zijn ‘onderzoek’ was een bullebak en een fraudeur, maar in zijn tijd werd er al bewezen dat wat hij beweerde niet klopte. Bovendien maakt ons eigen lichaam cholesterol aan, en je hebt cholesterol nodig om het zonlicht om te zetten in vitamine D.

Verschillende studies laten ook zien hoe je meer risico hebt om allerlei geestelijke aandoeningen wanneer je cholesterol te laag is. Het is dan ook misdadig hoe er nog steeds wordt gehamerd dat je cholesterol zo laag mogelijk moet zijn. Onder andere met verschillende cholesterol verlagende medicijnen op de markt, die zeer gevaarlijk zijn om in te nemen.

Minder verzadigd vet met halvarine en margarine

Geen goed idee dus…

Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo’n 3,5 gram.

Risico is een oorzaak en gevolg statement. Wat het suggereert, is dat wanneer ik mijn gedrag aanpas, in dit geval wanneer ik verzadigd vet vervang door onverzadigd vet, mijn individuele kans oftewel mijn risico om al de bovengenoemde condities te ontwikkelen ook afneemt. Het suggereert dat er een relatie bestaat tussen het eten van onverzadigd vet en het directe gevolg, in dit geval een verlaging van het risico van hart- en vaatziekten. Er zijn wat problemen met deze associatie. Een daarvan is dat associatie niet kan informeren over causaliteit. En we hebben hier te maken met een bewering gebaseerd op een vermeende associatie. In dit geval tussen het eten van verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Om duidelijk te maken hoe ridicuul dit is, hier een voorbeeld van een associatie:

Veel vogels trekken vanuit het koude noord richting het zuiden in oktober, en in diezelfde maand gaat de klok een uur achteruit. Dus als we de klok niet achteruit zetten, zullen de vogels niet op trektocht gaan.

Klopt deze redenering? Nee. Dit is namelijk afhankelijk van zoveel meer factoren en ongecontroleerde vrijheidsgraden, die meewegen in de uitkomst, dat je dit niet kunt stellen.

Daarom zie je bij deze bewering geen bronvermelding staan. Wil je meer weten over de ‘wetenschap’ waar het Voedingscentrum zich op baseren dan kun je mijn artikel lezen ‘Wat is Voeding Wetenschap en wat is dat niet?’ lezen.

Wat is beter voor op brood: halvarine of margarine?

De derde optie die ze er niet bijgeven: roomboter.

Er zit 50% minder vet in halvarine dan in margarine uit een kuipje. Dat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt als je halvarine gebruikt.

Los van dat je deze twee giftige afvalproducten niet moet eten is er een reden dat er minder ‘vet’ in zit. Halvarine bestaat namelijk voor een groot deel uit water…. En wat betreft de calorieën mythe, hier heb ik ook een blog over geschreven.

Voor kinderen tot 4 jaar adviseren we om margarine op brood te smeren. Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig vetten binnen. Iedereen boven de 4 jaar adviseren we om halvarine of margarine te gebruiken.

Reizende-Strijdster-VoedingscentrumMisdadig. Kinderen horen dierlijke vetten te eten zodat ze alle bouwstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben. In plaats daarvan adviseert het Voedingscentrum je om toxische afvalproducten aan je kind te geven, zodat je kind ziek en zwak wordt van lichaam en geest. Vandaar dat het Voedingscentrum een misantropische organisatie is wat overduidelijk nauwe banden heeft met Unilever. Een bedrijf waar margarine exploitanten aan de wieg stonden van de oprichting hiervan. Zij zorgen voor de richtlijnen en zijn de rechterhand van de staat en de linkerhand van Unilever. Ze zijn er niet om je te adviseren in gezonde voeding, dus geef ze dat vertrouwen ook niet.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.