Voedingscentrum Ontmaskerd: Wat is gezond en lekker broodbeleg?

Voedingscentrum Ontmaskerd: Wat is gezond en lekker broodbeleg?

juli 3, 2023 0 Door Veerle

Dit is het elfde artikel uit mijn serie die de naam Voedingscentrum Ontmaskerd draagt. Deze keer ga ik het artikel van het Voedingscentrum ‘Wat is gezond en lekker broodbeleg?’ met jullie doorlezen.

Net als de voorgaande artikelen zal ik ook weer zeggen wat er allemaal niet klopt. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel over de jaren heen verandert…

Het Artikel

Wat is gezond en lekker broodbeleg?

Hieronder geven we belegtips voor op je boterham, cracker of broodje. En welk beleg staat in de Schijf van Vijf?

Het zal je niet verbazen dat ik dit artikel van het Voedingscentrum overbodig vindt, aangezien niemand brood zou moeten eten. En al helemaal niet in de mate waarop het nu gegeten wordt. Dus broodbeleg is overbodig.

Onder deze tekst uit het artikel van het Voedingscentrum geven ze allemaal tips voor op brood. Deze heb ik eruit gelaten, maar kun je wanneer je wilt nog via de link aan het begin van het artikel bekijken. Hoewel er ook wel wat dierlijke producten te vinden zijn (en dan met name vis), zijn er velen plantaardig. Het leek me overbodig deze één voor één af te gaan en dus heb ik besloten ze uit het artikel te laten.

Gezond broodbeleg

Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf:

Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham

NEE, margarine of halvarine horen niet thuis in ons dieet en zijn al helemaal geen gezonde keuzes. Het zijn toxische producten, die nu gesleten worden als goed alternatief op boter. Het is misdadig dat het Voedingscentrum hier beweert dat ze gezond zijn voor mensen. Waarom ik dit zo scherp stel kun je lezen in mijn blogs over plantaardige oliën.

 

Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas

Ei

Een heerlijk eitje (vooral een spiegelei in Ghee gebakken met de dooier niet helemaal doorbakken) en zuivelproducten kun je inderdaad eten.  Laat het brood gewoon lekker weg.

Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker

Pinda Anti Nutrienten Planten Bijten Terug Met trypsineremmers en Fytinezuur Reizende StrijdsterLiever niet, want hier zit olie in die niet stabiel is en dus snel ranzig wordt. Wanneer olie ranzig wordt is het toxisch om te eten. Ook eet je het meest beschermde deel van de plant, namelijk het zaad. Dus je eet een hoge doses antinutriënten. Bovendien eet je grote hoeveelheden ervan op, wat je normaal gesproken (wanneer je dit zelf uit de natuur zou moeten halen en bewerken) niet zou doen.

 

Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout

Bonen is net als noten een dikke nee. Het waarom hierachter heb ik geschreven in het blog over peulvruchten.

Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring

Net als ei en zuivel, prima, maar laat het brood lekker weg! En let erop dat je wilde vis eet, want gekweekte vis geven ze vaak de vreemdste dingen als voer, zoals bijvoorbeeld soja.

Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei

Reizende Strijdster Veerle Ritstier 86 kiloBrood met fruit, dus glucose met glucose, nee dank je. Komkommer kan niet veel kwaad, dit is namelijk over het algemeen water. Haal alleen wel de schil er af. Avocado kan ook wel, het wordt alleen snel ranzig (zie de bruine plekken op de avocado), maar aangezien avocado niet hier groeit, er ware maffiapraktijken mee gepaard gaan, en er vele bijen sterven om ze te bestuiven, zou ik me toch afvragen of je dit wel nodig hebt in je dieet. Wanneer je dierlijk vet eet (wat sowieso te prefereren is boven die van een avocado) is de avocado overbodig.

Beleg buiten de Schijf van Vijf

Waarom geef je als Voedingscentrum een broodbeleg tip die niet in de Schijf van Vijf past? Wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet ben je toch supergezond bezig ? En het is zoals zij zeggen heel gevarieerd,waarom zou je dan nog iets daarbuiten als tip geven?

Sommige belegsoorten staan niet in de Schijf van Vijf. Zoet en hartig beleg is namelijk niet altijd even gezond: er zit soms veel zout, verzadigd vet en/of suiker in.

Wat is te veel zout en waar is het bewijs dat zout slecht voor ons is? Dit is er niet, het is veelal zo dat zout de schuld kreeg van waar suiker verantwoordelijk was. Of is het misschien de toenemende straling, waar Rick in zijn artikel over schreef? Hoe dan ook, er is geen bewijs dat zout slecht voor ons is. Verzadigd vet is niet slecht voor je. Die hypothese is namelijk nooit bewezen, maar blijft maar hardnekkig als feit verkondigd worden. Verzadigd vet is onontbeerlijk in je dieet, dus eet het vooral!

We hebben een vuistregel bedacht voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: ‘Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters’. Lees meer over het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf. Hieronder zie je ‘dagelijkse keuzes’ en ‘wekelijkse keuzes’ voor beleg.

Waarom kun je deze producten die buiten de Schijf van Vijf vallen wel 3 tot 5 keer per dag in kleine hoeveelheden eten?  En daarbij ook nog eens 3 keer per week in grotere hoeveelheden? Wat maakt het verschil? Hoe komen sommige producten in de 3 tot 5 keer per dag categorie en andere producten in de 3 keer per week categorie? We weten nu onderhand wel dat je daar geen zinnig antwoord op krijgt van het Voedingscentrum. Je moet gewoon vertrouwen op het Voedingscentrum en aannemen dat wat zij neerzetten berust op solide wetenschap. Neem het van ons aan, want wij zijn een autoriteit!

Uit deze belegsoorten kun je dagelijks een keer iets kiezen:

Kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet, knakworstje

Salades op brood zoals komkommersalade, selderijsalade

(Halva)jam, vruchtenhagel, appelstroop, honing, hagelslag, vlokken

Voorverpakte hummus

Al deze vleesproducten zijn bewerkt en dus verre van ideaal, al heeft het natuurlijk alsnog meer voedingswaarde dan vruchtenhagel (bar weinig vruchten die daaraan te pas komen). Salades zijn toxisch door de zadenoliën die er in zitten en bevatten veelal suiker en toxische groentes. Jam, vruchtenhagel, et cetera als broodbeleg is snoep en niets anders dan dat. Hummus heeft als hoofdingrediënten kikkererwten en plantaardige oliën, dus dit zou ik niet eens één keer per jaar eten.

Uit deze belegsoorten kun je wekelijks een keer iets kiezen:

Rauwe ham, salami, runderookvlees, ontbijtspek en bacon

Chocoladepasta en kokosbrood

Rauwe ham, rundrookvlees en ontbijtspek/bacon, mits er geen schadelijke stoffen bij gegooid zijn, kun je best meerdere keren per week eten. Helaas wordt er vaak wel van alles ingegooid. Daarom is het zo belangrijk dat je op de ingrediëntenlijst kijkt wat erin zit. En ervoor zorgt dat wat je eet veelal onbewerkt is en als het kan bij een boer vandaan komt die zijn koeien geen Skittles en andere troep voert.
Chocoladepasta is wederom snoep, en kokosbrood zit vaak zoveel suiker of suikervervangers in dat het ook snoep is.

Goed broodbeleg voor je kind: 8 heerlijke groente- en fruitspreads

Hieronder zie je 8 recepten om zelf spreads te maken voor op brood. Bijvoorbeeld met banaan, bessen, bietjes of wortel. Geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar, maar ook lekker voor een kind dat wat ouder is. En natuurlijk ook voor jezelf.

De recepten ga ik hier niet tonen, maar kinderen horen vlees te eten als hoofdbestanddeel van hun maaltijd. In plaats van toxische, zeer bewerkte groente en fruit.

Tot zover het zoveelste waardevolle artikel van het Voedingscentrum, ondersteund met talloze goed uitgevoerde studies.
Ik kan het kort samenvatten wat ik zou adviseren qua broodbeleg. Haal brood in zijn geheel uit je dieet, probeer ontbijt zo laat mogelijk te eten, en richt je op voornamelijk dierlijke producten.


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.