Waarom Doen We Dit Lekker niet

Waarom Doen We Dit Lekker niet

maart 9, 2023 0 Door Veerle

Deze week is het de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is. Van 6 t/m 12 maart worden mensen gestimuleerd om zich nog meer uit te hongeren en te vergiftigen met frankensteaks. De eerste vier edities waren de Nationale Week Zonder Vlees, maar in 2022 is besloten dat dit niet genoeg was. Ook de zuivel moest eraan geloven (bijzonder wanneer je ziet dat bijvoorbeeld Boursin een sponsor is). Uiteraard hoort er bij deze opgetuigde campagne een website met waarom dit allemaal nodig is en waarom we allemaal mee moeten doen. In een reeks artikelen die deze week zal verschijnen zal ik de secties ‘Waarom doen we dit’ & ‘Voedingsinformatie over eten zonder vlees en/of zuivel’ van de website Week zonder Vlees met jullie doorspreken.

Hieronder ga ik met jullie het artikel ‘Waarom doen we dit’ doorlezen en laten zien wat er niet klopt. In dit artikel zal ik me beperken tot de een deel van de uitklapbare sectie. Ook heb ik deze artikelen gebundeld, dus het voorgaande artikel kun je hier terug vinden. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel heb genomen. Ook heb ik d.m.v. printscreens een PDF van het artikel gemaakt. Voor het geval het artikel in zijn geheel verdwijnt, of door de jaren heen verandert…

Lezen jullie weer mee?

Het Artikel

WAAROM DOEN WE DIT? 

Wij vinden dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel roepen we deelnemers op om een week vlees en zuivel te laten staan.

Wat betekent het überhaupt, niet meer van deze tijd? Wat een onzin. Wij als mensen zijn fysiologisch niet veranderd en hebben nog steeds het vlees en vet van grazende dieren nodig om onszelf te voeden. Ons lichaam heeft het nodig om gezond te blijven op een goede manier te kunnen blijven functioneren.

Zo willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven.

Nee jullie willen een eetpatroon promoten zonder vlees en zuivel, waar we onszelf uithongeren en ziek worden. Dit is toch de week zonder vlees en zuivel? En niet de week met vlees, zuivel en planten? Het zou me niets verbazen als er volgend jaar als alternatief de insecten ook op het menu staan…

Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat.

Het heeft geen positieve impact op mens dier en klimaat, heerlijk toch die blank statements? Je kunt er zo eentje tegenover zetten zonder te hoeven uitweiden waarom dit zo is.

Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding.

Dat doe je niet, en ik deed het weer een blank statement! Zo is een artikel schrijven nog eens niet zo veel werk.

Koeien vs industrieJe bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering.

Ten eerste hoort klimaat niet thuis in dieetadvies. Het zou moeten gaan om wat er het gezondst voor je is. Maar goed. Je bespaart op water, werkelijk? Grasgevoerde koeien drinken over het algemeen hemelwater en plassen dit uit in de wei en geven dit dus terug aan de aarde. Ze bemesten deze en onttrekken er geen grondstoffen uit, zoals fruit, groente en granen wel doen. En hoe worden die fruit, groente en granen bemest?

Juist, vaak met mest en anders met kunstmest (op basis van aardolie dus). Naast dat het verbouwen van  fruit, groente en granen de grond uitput worden de velden waar ze staan besproeid met water. Anders dan koeien geven de gewassen dit niet meer terug aan de grond. Daarnaast willen boeren dat de insecten niet het gewas opeten, dus wordt er gesproeid met pesticiden, wat in ons grondwater, sloot en vervolgens in zee belandt. Waar het dode gebieden in de zee creëert. Dan zijn we er nog niet, het moet geoogst worden met benzine voertuigen, vervoerd worden naar fabrieken waar deze producten verwerkt worden. Dan moet het nog naar de supermarkt vervoerd worden. Als we het dan toch over waterverspilling hebben, waarom doeken we die bloembollen- en bloemenvelden niet op? Of de kassen waar exotische planten gekweekt worden? Het lijkt wel alsof er een hetze tegen vlees is, want er zijn veel vervuilendere industrieën dan de vlees en zuivel industrie….

Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst…

Ik ben benieuwd waar ze nu weer mee gaan komen en of dit ook maar enigszins onderbouwd gaat worden. Afgaande op de vorige artikelen en de bron (het Voedingscentru) waar ze hun info vandaan halen, gok ik van niet.

193 liter water
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 193 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor de productie van je dagelijkse portie vlees en zuivel, bijvoorbeeld voor de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf. 

Zoals ik al dacht geen bron, niets om deze bewering te funderen. Koeien die gras eten, en daar zijn er aardig wat van in Nederland, eten geen tot amper veevoer. Over veevoer gesproken, dit is voor een groot deel afval wat wij als mensen niet kunnen eten. Waar ik uiteraard geen fan van ben, daarom eet ik ook voor het grootste gedeelte vlees van grasgevoerde koeien.

Domderdag skittles koeien krachtvoer Reizende Strijdster grass fed grasgevoerd granen soja

80 kilometer autorijden
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 15,4 kg aan CO2–equivalenten, ofwel broeikasgassen. Deze uitstoot had anders vooral plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf. 15,4 kg CO2–equivalenten staat gelijk aan zo’n 80 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren bespaar je dus zo’n 80 km autorijden! 

Nogmaals, waar is je bron om deze bewering te funderen? Wat heeft autorijden overigens te maken met dieet? Vlees eten is geen keuze, het is noodzaak. Daarom zouden de megastallen weg moeten en weer alle koeien, varkens en kippen vrij rond laten lopen het dieet laten eten wat ze van nature hebben. Laten we de varkens weer zoals in 13de en 14de eeuw gewoon was vrij rondlopen (bron: De voeding in Nederland van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw door L. Burema), geen megastallen en mens en dier wat weer naast elkaar leeft, zoals het hoort. Megastallen zijn ontstaan in het belang van de overheid en de EU, omdat zij met zo min mogelijk bedrijven te maken willen hebben (efficiëntie, makkelijkere controle, en gemakzucht).

834 gram dierenvlees
De gemiddelde volwassen Nederlander eet 119 gram vlees per dag. Dit bestaat uit zo’n 36 gram rood vlees (zoals varken en rund), 18 gram gevogelte (zoals kip en kalkoen), 47 gram bewerkt vlees (denk bijvoorbeeld aan vleeswaren of knakworst) en 18 gram vis. Door het niet eten van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus 834 gram dierenvlees bespaard.

Hoeveel granen, fruit en groentes moeten hier extra worden gekweekt? Welke tekorten worden opgebouwd? Nogmaals: vlees eten is geen keuze, het is noodzaak. Bovendien is  834 gram in de week aan vlees is echt veel te weinig.

2,4 kilo zuivel
De gemiddelde volwassen Nederlander consumeert wel 339 gram zuivel per dag. Hiervan is zo’n 35 gram kaas, 186 gram drinkzuivel en 118 gram eetzuivel. Door het niet eten en drinken van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus wel 2,4 kilo zuivel bespaard.

Ja en? Hoeveel vervuilende “vervangers” worden hierdoor extra gegeten en gedronken? Bijvoorbeeld Amandelwater. Waardoor miljoenen bijen omkomen, pesticides waar nog meer insecten bij omkomen, het oogsten door benzine slurpende machines en het vervoeren van de amandelen naar fabrieken.  Fabrieken, die land in beslag nemen en vervuilend zijn. Om van daaruit het ruwe materiaal naar een verpakkingsfabriek te vervoeren. Vandaar wordt het naar de supermarkt gebracht. Waar jij het vervolgens koopt en je gezondheid op het spel zet door dit oxalaatwater te drinken (waar je gal en nierstenen van kan ontwikkelen).

Ter vervanging van rauwe romige melk die je van de tap bij de boer in een herbruikbare fles kunt halen. Het alternatief voor zuivel vernietigt insecten, vergiftigt de aarde en vervuilt het landschap. Ik weet wel wat ik liever zie op een stuk land. Koeien in de wei en waar andere dieren in rust kunnen leven. In plaats van een monocrop landschap of een fabriek waar al dit zogenaamde “gezonde” eten vandaan komt.

Dagje geen vlees en zuivel gedurende een heel jaar?

Reizende Strijdster Anti nutrient Oxalaten in SpinazieBen je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het klimaat en de dieren natuurlijk echt op te tellen!

Het klimaat is een geloof een ideologie en een onderdeel van wetenschapisme. Dit doet zich voor als wetenschap, maar is het niet. Het verschil wat je maakt door een dag geen vlees en zuivel te eten is geen positief verschil. Je draagt alsnog bij aan (ongezien maar alsnog bestaand) dierenleed, het vergiftiging van ons milieu, de grond, rivieren en zeeën en de dieren die hierin leven. Het is een Disney sprookje dat er geen dood en leed plaatsgevonden heeft voor de groente en granen op je bord. Bovendien ondervoed je jezelf en je gezin met het eten van planten die vol antinutriënten zitten.

Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je zo’n 380 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 983 liter aan water. Als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 593 kilometer rijden en 1.435 liter water. Daarom is het logisch om niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen! Het is het lekkerste en makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. 

Dit is emotionele manipulatie. Op deze manier proberen ze je te overtuigen dat het beter is om te doen wat zij zeggen. Feit blijft dat het voor jou als mens zeer onverstandig is geen vlees en het bijbehorende vet van grazende dieren te eten. Op langer termijn beschadig je jouw lichaam hiermee.

Wageningen University & Research (WUR) berekende voor ons de besparingscijfers van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken gaan hun berekeningen uit van het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige vlees- en zuivelvervangers zoals veganistische burgers, peulvruchten, noten, zaden, sojadrink, amandeldrank, sojayoghurt, kokosmelk en andere vlees- en zuivelvervangende producten. In het rapport van WUR is te lezen wat de verschillen in besparing zijn tussen het vervangen van alleen vlees, alleen zuivel en vlees én zuivel, evenals de verschillen tussen het vervangen op één dag per week en zeven dagen per week. Lees hier het volledige onderzoek!

De besparingscijfers voor vlees en zuivel zijn berekend op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (2012-2016) van het RIVM. Deze vind je hier.

Eerlijkheid gebied me te zeggen, dat ik niet het gehele rapport heb gelezen, aangezien ik al een aantal dingen tegenkwam waardoor dit onderzoek al gelijk afgeschreven kon worden.

Er staat bijvoorbeeld in het rapport:

mensen met vegetarische en zeker veganistische eetgewoonten makkelijker tekorten
krijgen aan voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12,
vitamine D en calcium.

Waarom worden de supplementen niet meegenomen bij de vervuiling van het milieu bij het dieet van veganisten/ vegetariërs? En de onvermijdelijke aftakeling van hun lichaam waarvoor ze medicatie, medische apparatuur et cetera moeten inzetten om dit te behandelen (wat ook een belasting op het milieu is)?

Farmaceutische industrie vervuilingDit rapport laat bovendien geen ruwe data zien en ze corrigeren (dus fabriceren) hun data. Kortom het kan de prullenbak in.

Conclusie

Je ziet dat de redenen waarom ze willen dat je geen vlees meer eet gestoeld zijn op ideologie en niet op wat het gezondst is voor mens, dier en planeet. Een plantaardig dieet is niet beter voor het klimaat, het hongert mensen uit en maakt hen ziek en er sterven nog steeds dieren voor jouw maaltijd. Als dieet een keuze was en het eten van vlees alleen om smaakplezier ging, dan zou ik geen vlees meer eten. We leven echter niet in een Disneysprookje. Ons lichaam heeft nu eenmaal vlees nodig om te kunnen functioneren. Dat is geen sprookje, maar fysiologie.

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.