Wat doet één jaar Carnivoor dieet met je?

Wat doet één jaar Carnivoor dieet met je?

februari 5, 2021 9 Door Veerle

Op 10 januari werd ik geopereerd om mijn borsten te verkleinen. Hoe ik hier nu één jaar later op terugkijk kun je lezen in mijn blog van vorige week. Tegelijkertijd begon ik ook strikt het Carnivoor dieet te volgen. Ik had maanden van onderzoek naar dit dieet achter de rug en heb twee maanden besteed aan het opbouwen naar dit dieet. Januari was voor mij de deadline om er echt mee te beginnen. Ik had namelijk geconcludeerd na maanden van onderzoek dat herstellen op dit dieet goed en snel zou moeten gaan. Het leek me goed om te kijken of mijn hypothese ook zou kloppen. Deze blog zal dus gaan over wat mijn ervaring was in het eerste jaar dat ik het carnivoor dieet volgde.

Lekker diëten

Reizende Strijdster Slagroompunt

Op 1 januari besloot ik geheel carnivoor te gaan eten, wat voor mij geen opgave was, want ik heb altijd al van vlees gehouden. Kaas, melk, boter en yoghurt gingen er tevens goed in altijd, dus deze stonden ook op het menu. In dat opzicht was het voor mij dus geen lastige opgave. Wat ik wel een uitdaging vond was om zoetigheid te laten staan. Dit is toch één van mijn valkuilen, maar ik weet ook van mezelf dat wanneer ik iets besloten heb, dat ik er dan echt voor ga.

Dieet en smaakverandering

In het afgelopen jaar heb ik af en toe wel iets op wat “niet carnivoor” is. Hierbij moet je denken aan een stukje gedroogde appel met kaneel, een klein handje frambozen en aardbeien uit de tuin. Dit alles was zeer sporadisch. Bij één verjaardag at ik een klein stukje huisgemaakte appeltaart, die ik overigens niet helemaal opat. Dit was vroeger mijn favoriete taart en helemaal als het zelfgemaakt was. De reden dat ik het niet meer interessant vond om te eten had niets met de kwaliteit van de taart zelf te maken. Waar ik vroeger appeltaart heerlijk vond, deed het me nu helemaal niets meer. Ik merkte dat mijn smaak heel erg veranderd was, na twee maanden alleen dierlijke producten te hebben gegeten. Voor de duidelijkheid: ik vond de taart niet vies en niet lekker. Het smaakte voor mij gewoonweg niet meer. Een hele nieuwe ervaring voor mij.

Positiever in het leven

Een van de grootste veranderingen die kwam met het volgen van dit dieet was wel de innerlijke rust die het mij verschafte. De suïcidale gedachten die me al jaren tergde waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Het eindeloos malen en de negatieve gedachtes waren daarnaast minder prominent aanwezig in mijn leven. Ik merkte dat ik dingen beter van mezelf af kon zetten en ervoer een innerlijke rust die ik nog nooit voor elkaar had gekregen. Zelfs niet door dagelijks een uur te mediteren, wat ik jaren gedaan heb. De innerlijke rust was iets wat me compleet verraste. Ook het feit dat ik snel in slaap kon vallen. Wanneer mijn hoofd het kussen raakte viel ik nu in slaap in plaats van dat ik uren aan het malen was. Ik voelde een berusting en een vrede met hoe mijn leven is, zoals ik die nooit eerder had ervaren. Er waren lange momenten waarop ik volstrekt tevreden was.

Minder honger

Wat ik ook merkte was dat ik minder trek had tussendoor. Er was geen suikerdip meer, dus mijn energie was ook zeer stabiel. Hierdoor had ik ook veel minder last van impulsen om wat tussendoor te eten. Mijn gedachtes waren niet heel de tijd meer bij eten. Hiervoor dacht ik vaak al terwijl ik aan het eten was aan het volgende tussendoortje of maaltijd. Met het carnivoor dieet regeert eten niet meer mijn leven. Ik geniet wanneer ik aan het eten ben, maar ik leef niet meer om te eten.

Complimenten

Tijdens het herstellen van mijn operatie in januari had ik geen last van ontstekingen. Ook genazen mijn wonden snel. Op het moment dat er voor de eindcontrole (6 weken na de operatie) weer foto’s van mij gemaakt werden in de kliniek werden gaf de vrouw die de foto’s nam mij complimenten over hoe mooi mijn wonden al genezen waren. Normaal gesproken, zo werd mij verteld, waren de wonden nog felrood. Ze was erg verbaasd over het feit dat het er bij mij al zo mooi uitzag. Of dit door het dieet komt is natuurlijk niet te bewijzen. Wel zijn er veel anekdotes van anderen dat er minder snel ontstekingen ontstaan en letsel sneller heelt.

Zwartgallig

Al van kinds af aan heb ik problemen met het eten van vet eten. Ik werd er misselijk van en een aantal jaren geleden had ik een galaanval (toentertijd had ik geen idee wat ik ervoer). Wel merkte ik toen dat als we olie uit ons dieet schrapte de pijn wegtrok. Nu is dit natuurlijk geen oplossing, en je gal zit er niet voor niks. Helaas sta ik niet alleen in problemen met de gal, heel veel mensen hebben hier last van. Bij velen van hen wordt het zelfs zo erg dat ze hun gal laten verwijderen. De problemen met de gal ontstaan doordat we te weinig dierlijk eten. In het Engels heb je een mooie uitspraak “use it or lose it. Wanneer er te weinig vet in het lichaam komt, dan stroomt de gal niet door en dikt het in. Wanneer je echt lang niet vet genoeg eet ontstaan er zelfs galstenen.

Zurig

Na een paar maanden besloot ik mijn vet op te voeren, en dat heb ik geweten. Na die maaltijden werd ik standaard misselijk. Dit is één van de symptomen van een gal die niet goed werkt. Dit samen met dat mijn maagzuur waarschijnlijk te laag was zorgde voor de misselijkheid. Nu ben ik bezig mijn gal weer werkzaam te krijgen en het maagzuur omhoog te krijgen. Dit is een proces, en is waarschijnlijk niet na een paar maanden al opgelost. Helaas kan dat jaren duren. Ik heb dit probleem namelijk ook met jarenlang verkeerd te eten veroorzaakt. Gelukkig merk ik dat ik stukje bij beetje vetter kan eten zonder misselijk te worden, dus er zit verbetering in.

Stoelgang en dieetReizende Strijdster Biet met oxalaten

In het begin ging ik niet dagelijks naar het toilet en als ik het over zou mogen doen, dan zou ik een langere transitieperiode doen naar het carnivoor dieet. Twee maanden was eigenlijk een te korte periode van overbrugging naar volledig carnivoor. Achteraf had ik er een jaar voor uit moeten trekken. Voornamelijk om mijn lichaam de kans te geven om zich goed aan te kunnen passen. Naast dat de oxalaatdumpingen niet prettig zijn, was het ook geen pretje om in het begin naar het toilet te gaan. Na een half jaar stabiliseerde dit zich en heb ik een betere en regelmatigere stoelgang dan ooit ter voren. Dit bewijst maar weer dat we geen vezels nodig hebben om goed naar het toilet te kunnen gaan. Sterker nog: mijn stoelgang is nog nooit zo goed geweest. Als kind had ik last van verstopping en kon ik lastig naar het toilet, dat was echt een hel. Nu loopt het allemaal gesmeerd, wederom iets waaruit blijkt dat mijn lichaam goed reageert op dit dieet.

Mineralen in balans

Door de (te) snelle transitie naar het carnivoor dieet raakte mijn mineralen ook uit balans. Hierdoor kreeg ik kramp in mijn kaak. Het toevoegen van magnesium bleek niet de oplossing. Het hielp ook niet mee dat ik eerst de verkeerde magnesium ging supplementeren, namelijk Magnesium Citraat. Deze magnesium is eigenlijk meer geschikt om als laxeermiddel te gebruiken. Magnesium Glycinaat bleek geschikt te zijn voor de spieren. Ook las ik dat een bad met Epsom zout zou kunnen helpen. Helaas was de mineraalbalans nog steeds niet goed, want de kramp in mijn kaak verdween niet helemaal. Gelukkig las ik in die tijd het boek The salt fix geschreven door Dr. James Dinicolantonio. Hierin stond dat we als moderne mens veel te weinig zout eten. Door middel van wetenschappelijk bewijs en de geschiedenis zet hij uiteen waarom zout zo onontbeerlijk is voor ons als mens. Dus ik besloot hierna om meer zout toe te voegen aan mijn eten. Dit bleek voor mij hetgeen te zijn wat ontbrak, want het werkte. Sinds ik mijn zoutinname heb verhoogd is de kramp in mijn kaak geheel weg getrokken.

RSI

In mijn blog over RSI heb je kunnen lezen dat ik het last van heb gehad. Het is zelfs een tijd zo slecht gegaan dat ik maanden niet kon werken. Sinds ik dit dieet volg is ook dit weg gegaan. Dit is te verklaren door inflamatie in het lichaam (hierover zal ik nog een blogpost schrijven). Mijn lichaam is echt tot rust gekomen en daarbij hoort dus ook dat ik niet langer last heb van RSI.

Reizende Strijdster GebitSterker gebit

Verder merkte ik veranderingen op met betrekking tot mijn gebit. Nu heb ik altijd al een sterk gebit gehad, waar ik heel dankbaar voor ben. Toch ging deze achteruit in de periode dat ik weinig dierlijke producten at. Mijn tanden werden transparanter en ik kreeg tandvlees problemen. In het jaar dat ik nu carnivoor ben voelen mijn tanden sterker aan, ook heb ik minder tandplak en voelen mijn tanden schoner aan. De pijn die ik ervoer door ontstoken tandvlees is nu geheel weg.  Mijn tanden voelen sterker aan nu vlees weer op het menu staat. Dit alles zou niet als een verrassing moeten komen aangezien Weston A. Price hier al over schreef in 1939 in zijn boek Voeding en fysieke degeneratie. Ook Ramiel Nagel zet in zijn boek “Cure Tooth Decay : Heal and Prevent Cavities with Nutrition” dit goed uiteen.

Dieet en ziek zijn

Ook ben ik in het gehele jaar dat ik carnivoor gegeten heb niet ziek of verkouden geweest. Terwijl ik in december 2019 een paar weken flink ziek ben geweest en dat ik dit nog een paar weken flink gevoeld heb. Nadat ik in januari volledig carnivoor ben gaan eten heeft alle griep en verkoudheid me echter links laten liggen. Of dit enkel en alleen met het carnivoordieet te maken heeft kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Toch vond ik het bijzonder genoeg om hierbij te vermelden.

Conclusie

Eigenlijk is voor mij de conclusie betreft het carnivoor dieet heel simpel. Dat was het eigenlijk al vanaf het moment dat ik geestelijk zo vooruitging en mijn depressie wegtrok als sneeuw voor de zon. Ik ben door mijn ervaring en door alles wat ik gelezen heb ervan overtuigd dat dit het dieet is wat het beste bij me past. Dit betekent niet dat ik voor de rest van mijn leven niets anders dan dierlijke producten zal eten. Ik zal heus nog wel eens af en toe kruiden toevoegen aan mijn maaltijd of frambozen eten. Maar dit zal als een extraatje zijn en niet dagelijks. Granen en oliën zijn in ieder geval dingen die mijn maaltijd zal verbannen. Ik ben ervan overtuigd dat wij als mens niet zonder (grasgevoerd) vlees kunnen. Dit heb ik zelf ervaren, en met mij honderden andere mensen. Mentaal en lichamelijk gaat het nu zoveel beter met me dan in de jaren dat ik mezelf vlees aan het ontzeggen was. Ik zou zeggen probeer het zelf ook eens! En wil je graag hierin begeleid worden, dan kan dit ook. Ik ben op twee expertises gecertificeerd als coach, zowel in het carnivoor dieet als in vasten. Je kunt me dus inzetten om je te begeleiden in een traject dat is toegespitst op je hulpvraag.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.