Wat is Ethischer Koeien Melk of Amandel Melk? (deel 1)

Wat is Ethischer Koeien Melk of Amandel Melk? (deel 1)

augustus 6, 2021 0 Door Veerle

Het artikel wat je nu gaat lezen kwam ik tegen op de website van  Carnivore is Vegan.  Een tijd geleden heb ik het  artikel ‘Het Carnivoor dieet is Veganistischer dan het Veganistische dieet’ vertaald en op mijn blog geplaatst, ik benaderde haar nogmaals of ik dat ook mocht doen met het kaar artikel over wat Ethischer is koeien melk of amandel melk. Waar Carnivore is Vegan dit artikel in één keer geplaatst heeft heb ik besloten het voor mijn blog op te delen. Het zal dus in twee delen op mijn site geplaatst worden. In het eerste deel zal er besproken worden wat er ethischer is dit doen we onder andere aan de hand van het aantal dode bijen vs koeien. Hieronder het eerste deel van het artikel ‘Wat is Ethischer Koeien Melk of Amandel Melk ?’ geschreven door Carnivore is Vegan en vertaald door mij.

Koeien Melk versus Amandel Melk

Dit artikel zal op feiten gebaseerd zijn met betrekking tot koeien melk versus Amandel “melk”. Eeigenlijk is deze term al misleidend, aangezien het water is en geen melk. Dan kun je zelf bepalen (wanneer je rationeel kunt nadenken) wat er ethischer is. In een ander blog van Carnivore is Veganist heeft ze al beargumenteerd hoe paddenstoelen niet Veganistisch zijn. Het aantal doden daar verbleekt echter bij het aantal bijen dat sterft voor het kweken van amandelen.

Reizende Strijdster Bijen 2Colony Collaps Disorder

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat het aantal bijen al jaren aan het afnemen is over de gehele wereld. Waar je misschien niet van gehoord hebt is de Colony Collaps Disorder, een Amerikaanse benaming voor de verdwijnziekte, waarbij alle bijen van een bijenvolk al in het najaar (dus nog voor de winter) ineens verdwenen zijn. Dit is zeker waar en vormt mogelijk een grote bedreiging voor de wereld voedselvoorziening. 1   Hoe ernstig is dit probleem? Hoewel er lastig aan accurate cijfers te komen is, zijn de schattingen ronduit choquerend te noemen:

 • Verenigde Staten: 59% verlies van bijen kolonies
 • Centraal Europa: 25% verlies van bijen kolonies
 • Bijna volledige uitsterving van wilde bijen populaties 2

Maar wat is de reden dat dit gebeurd? Hoewel dit probleem multifactorieel is, waaronder het verlies van leefgebied en  de introductie van niet inheemse soorten, zijn  de twee grootste factoren in het afnemen van de bijen populatie:

 • Het gebruik van pesticide
 • Bijen die ingezet worden om gewassen te bestuiven

Worden Bijen gedwongen om voor ons te werken?

 Reizende Strijdster Omgekantelde truck met bijenAllereerst moet gezegd worden dat veganisten tegen het eten van honing en het drinken van melk zijn. Met de officiële positie van de Veganist Society die claimt dat het gebruik van dieren om dit soort producten te produceren inhumaan is. Zij stellen dit zo, omdat dit volgens hen dierenleed veroorzaakt en dat je hiertegen als veganist stelling moet innemen. 3
Toch is er geen vergelijkbare melding over bestuivers die de verschillende gewassen bestuiven of het gebruik van diezelfde melkkoeien voor mest

Dezelfde bijen die ze niet willen gebruiken voor honing zijn echter een absolute noodzaak voor de bestuiving van tot 75% van de gewassen in de wereld. Maar wanneer je je hierbij dan voorstelt dat wilde honingbijen van nature zich aangetrokken voelen tot de heerlijke geuren van de amandelbloesems en graag hun nectar mee naar huis nemen om de bijenkorf te voeden, dan kun je niet verder van de waarheid afgedwaald zijn.

200 Miljard Dollar Industrie

In plaats daarvan is het een industrie die goed is voor 200 miljard dollar, waar de bijen ongeveer 9 maanden per jaar moeten werken. Onderwijl worden ze door het hele land op vrachtwagens vervoerd om gewassen in verschillende delen van het land te kunnen bestuiven. Aan het eind van elk seizoen zijn er van de miljarden bijen die door het land vervoerd zijn tussen de 20-40% omgekomen.

Dit bijendrama begint in Californië waar ongeveer 70% van alle Amerikaanse bijenkolonies elk voorjaar heengevoerd wordt om amandelen te bestuiven. Amandelen vereisen zo’n intensief gebruik van bijen, en er zijn zoveel boomgaarden die noten maken die veganisten gebruiken om de zuivel van dierlijke melk na te bootsen, dat tussen de 20-50% van de bijenpopulatie sterft om alleen maar dit ene gewas te bestuiven. 4 5 6 7 8

“Over de gehele wereld leveren insecten bestuivingsdiensten ter waarde van 215 miljard dollar in 2005, aan ongeveer 75% van de gewassoorten”  

Dit zijn echter maar  enkele van de landbouwgewassen die bijen gebruiken voor bestuiving. Ze verhuren de bijen die nog niet omgekomen zijn van het bestuiven van het voorgaande gewas graag uit, hiermee verdienen ze dik geld. Hier is een lijst van al het “niet veganistische” eten doordat bijen gebruikt worden om deze gewassen te bestuiven. Dus vertel mij eens, zijn amandelen veganistisch? Hoe bijzonder werkt een brein van een veganist dat honing niet veganistisch is omdat je dan bijen misbruikt en hun voedsel wegneemt, maar het wel veganistisch is om diezelfde bijen weg te rukken uit hun omgeving en te vervoeren naar de andere kant van het land om gewassen te bestuiven – waar overigens ook de honing weggenomen wordt van de bestuiving van die gewassen.

Is dit op de een of andere manier niet het morele equivalent ? Als honing niet veganistisch is, dan zijn amandelen dat ook niet. 9 10 Waarschijnlijker is dat veganisten weten dat er geen veganistische (en betaalbare) oplossing is voor het bestuiven van gewassen, dus het dan maar negeren. Zoals ze ook doen met het kunstmest probleem, en dan kunnen ze nog steeds doen alsof ze moreel consistent en superieur zijn.

Gewas pesticiden doden nog zelfs nog meer

Het moge duidelijk zijn dat de pesticiden die gebruikt worden bij het kweken van amandelen niet bedoeld zijn om de bijen te doden. De perzikboomboorder, Synanthedon exitiosa, is het beoogde doelwit. De Synanthedon exitiosa is een insect dat in de stammen en takken van amandel- (en perzik) bomen boort, en de boom uiteindelijk zal doden als ze niet behandeld wordt. Dit maakt het dodental voor amandelen duidelijk nog hoger dan alleen het aantal bijen dat sterft. 11

Zelfs als veganisten biologische amandelen eten, zijn er bijen nodig voor bestuiving en worden de bomen behandeld met een specifiek type nematode dat de larven van de perzikboomboorder opeet. Het is duidelijk dat dit het fokken en misbruiken van miljoenen of miljarden meer dieren vereist. En dit alleen maar om te voldoen aan de eiwit- en vetbehoeften van plantaardige eters die zich moreel superieur willen voelen door niet te nauwkeurig te kijken naar hoe hun voedsel wordt verbouwd. Plantaardige eters kunnen simpelweg geen veganist zijn, hoe graag ze dat ook willen. 12

Zijn Amandelen Veganistisch?

Reizende-Strijdster-kritiekVeganisten kunnen met eenvoudige wiskunde de ethiek van het gebruik van amandelmelk versus gras gevoerde koemelk bepalen. Dit is namelijk een wiskundig probleem. Hier is de wiskundig Spreadsheet (niet bijgewerkt voor het seizoen 2018-2019 waarin 50 miljard bijen werden gedood) voor degenen die het in een beknoptere versie willen inzien. De amandeloogst vereist 2 miljoen kasten met een lage schatting van 10.000 bijen per korf.13 14 Dat komt neer op een schatting van 20 miljard bijen die misbruikt worden voor de amandeloogst. Uitgaande van lage geschatte sterftecijfers, zal 20% van die bijen elk jaar sterven. Dit komt dus neer op 4 miljard bijen die elk jaar sterven voor de productie van amandelen.

Update voor de 2018-2019 oogst: de bijensterfte voor dat seizoen was een ongekende 50 MILJARD. Dit is vijf keer meer dan het totale aantal vee wat sterft in de VS. De titel van het artikel ‘Like sending bees to war’: the deadly truth behind your almond milk obsession” Zegt eigenlijk al genoeg.

Laten we dit nu eens vergelijken met de zuivelindustrie. Er zijn 9 miljoen melkkoeien in de VS, 15 waarvan de meeste ongeveer 5 jaar leven. 16 Dit betekent dat er elk jaar ongeveer 1,8 miljoen melkkoeien worden geslacht en, in tegenstelling tot bijen wiens dood zinloos is, worden de gedode koeien gebruikt voor voedsel.

Miljarden versus Miljoenen doden

Reizende Strijdster Bijen vs koeienDus de afweging om niet te fokken en het leven van miljoenen melkkoeien te verkorten voor melk en vlees, is het fokken, gebruik maken en het verkorten van de levens van miljarden bijen. Dan is er het feit dat de veganisten melkkoeien al gebruiken voor hun mest. Als alle dieren gelijk zijn en koeien op de een of andere manier niet meer inherente waarde hebben dan bijen, is het dan niet ethischer om een ​​paar miljoen koeien te doden voor melk en eiwitten in plaats van miljarden bijen? Dit riekt namelijk naar hun befaamde ‘speciesism’, waarbij het eten van het ene dier zogenaamd een vorm van discriminatie behelst tegenover dieren die we niet eten. Dus bijvoorbeeld een koe tegenover een hond (die bij ons een van oudsher compleet andere functie heeft) zetten.

 

Conclusie

Hierbij het eerste deel van het tweedelige blog over melk versus amandel melk. Ethisch gezien kan de enige conclusie zijn, dat het drinken van gras gevoerde koeienmelk ethischer is. In dit scenario staan de koeien waar ze thuis horen, namelijk op het grasland. Ze zorgen hierdoor voor een goede bodem, door dit met hun urine te bewateren en hun mest te verrijken. Bovendien worden er op deze manier minder dieren gedood. Ook zorgen de koeien voor melk en vlees om ons te voeden. Want dat wordt vaak uit het oog verloren maar is juist het belangrijkst; de voedingswaarde! In het volgende deel schijnen we daarom een licht op de calorieën en voedingswaarde. Dan zullen we ook uiteindelijk kijken of het stuk nog steeds als uitkomst heeft dat koemelk ethischer is dan amandel”melk”.

Bronnen

 1. Do Pollinators Contribute to Nutritional Health
 2. Global Pollinator Declines, Trends, Impacts, and Drivers
 3. Veganist Society: The honey industry
 4. Growing California almonds takes more than half of US honeybees
 5. Our Love Of Almonds Is Seriously Jeopardizing Honeybees
 6. BEE INFORMED COLONY LOSS
 7. How California Almonds Are Killing Bees
 8. What is causing honeybees to die off in Northern California? Finally, one explanation
 9. Well Traveled Honey Bees Pollinate US Crops
 10. Honeybees travel thousands of miles to pollinate the nation’s crops
 11. University of California Agriculture: Almond Pest Management Guidelines. Peach Twig Borer
 12. Susceptibility of the Peachtree borer to Nematodes
 13. Bees for Hire: California Almonds Become Migratory Colonies’ Biggest Task
 14. Meet the 3 Kinds of Honey Bees in a Hive
 15. Number of milk cows in the United States from 1999 to 2018
 16. How long does the average dairy cow live? 

   


  Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


  Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


  Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


  Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


  Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
  Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

  Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
  Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.