Welke Vitamine en Mineralen Zitten er in Rundvlees

Welke Vitamine en Mineralen Zitten er in Rundvlees

februari 6, 2023 0 Door Veerle

Dit artikel is een onderdeel van het artikel Voedingscentrum Ontmaskert: Schijf van Vijf-vak: vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

In rundvlees zitten bijvoorbeeld de volgende voedingsstoffen, vitamine en mineralen:

Vitamine

Vitamine A is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.
Thiamine (B1) bevordert de energieproductie en ondersteunt het zenuwstelsel
Riboflavine (B2) helpt voedsel om te zetten in brandstof voor blijvende energie
Niacine (B3) ondersteunt de energieproductie en het metabolisme
Pantotheenzuur (B5) is cruciaal voor de aanmaak en verwerking van vetten en koolhydraten. Vitamine B5 is daarnaast belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Vitamine B6 Ondersteunt de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel, een normaal metabolisme en de productie van rode bloedcellen
Vitamine B12 speelt een sleutelrol bij het handhaven van de hersen- en zenuwstelselfunctie, een normaal metabolisme en hoge energieniveaus.
Vitamine D is verantwoordelijk voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding, wat van groot belang is voor diverse biologische processen.
Vitamine E
is een voedingsstof die belangrijk is voor het gezichtsvermogen, de voortplanting en de gezondheid van je bloed, hersenen en huid.
Vitamine K
Bloedstolling en bot-stofwisseling. Het voorkomt bloedpropjes en hersenbloedingen. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak en onderhoud van botten & gewrichten. Soepel houden van de vaatwanden. Het houdt botten tanden sterk. Het zorgt voor de binding van bepaalde lichaamseiwitten.
Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B9. Het draagt bij aan de normale aminozuursynthese en de werking van je immuunsysteem. Daarnaast zorgt het voor een normale bloedvorming, metabolisme van homocysteïne en psychologische functie. Het speelt ook een rol in het celdelingsproces en draagt bij tot vermindering van vermoeidheid en de weefselgroei tijdens de zwangerschap.

Mineralen

Heemijzer is de gemakkelijkst opneembare vorm voor het menselijk lichaam. Het bevordert de cognitieve gezondheid en verbetert de zuurstofafgifte.
Fosfor helpt bij het opbouwen van botten en tanden
Kalium Handhaaft normale bloeddruk
Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Verder maakt selenium zware metalen die soms in voeding terecht kunnen komen minder giftig. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.
Zink helpt een gezond immuunsysteem te behouden. Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk.
Magnesium Het is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels.
Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem.
Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

Ander Bouwstoffen

Proteïne Eiwit is van cruciaal belang voor het ontwikkelen, onderhouden en herstellen van spieren. Eiwit is nodig om enzymen en hormonen te maken en is een basisbouwsteen van botten, kraakbeen, huid en bloed.
Choline ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel
Omega 3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor de hersenen, zijn van groot belang voor een goede hartfunctie en hebben een gunstig effect op het gezichtsvermogen.

 

Het ligt aan welk het stuk vlees van het dier je eet, welke hoeveelheden van deze voedingsstoffen hierin te vinden zijn. Een ossenhaas zal verschillen van een entrecote bijvoorbeeld. Orgaanvlees is vaak weer hoger in voedingsstoffen dan een stuk spiervlees, het is echter essentieel dat je niet overdrijft met het eten van orgaanvlees, anders kun je tegen problemen aanlopen.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.