
Zaden oliën verwoesten je gezondheid
Degene die de voedselrichtlijnen opzetten houden ons voor dat de reden dat we zoveel kanker en hartziekte hebben is, omdat we meer verzadigde vet eten dan honderd jaar geleden. Wanneer we terugkijken in onze geschiedenis blijkt dit een leugen. We aten honderd jaar geleden juist veel meer dierlijk vet dan nu. Dit toont het kookboek ‘Kookboek voor de fijnere keuken Nieuw Haagsch Kookboek 1890’ wel aan. In dit kookboek samengesteld door Mevr. C.M. Wilderink- Jansen, leerares aan de Haagsche Kookschool, staan veelal recepten met vlees, organen, boter, merg, ei, kalfskop etc. Deze werden allen gebakken in dierlijke vetten. In mijn blog van vorige week kun je lezen hoe de dierlijke vetten weggemarket en vervangen zijn door zaden oliën. Welke negatieve invloed dit op onze gezondheid heeft kun je nu lezen
Hart- en vaatziekte hypothese
Er zijn grote gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken gedaan naar de hypothese over de verzadigde vetten en meervoudig onverzadigd vetten. In de voedingswetenschap is er nog nooit een hypothese geweest die op meer mensen is uitgetest. Dit waren grote goed gecontroleerde onderzoeken waarbij het resultaat was dat verzadigde vetten (ossenwit, reuzel en boter) geen enkel effect hadden op het overlijden aan hart- en vaatziekte. Helaas is dit niet algemeen bekend.
Cholesterol
In een aantal studies; L.A Veterans Trial (1969), Oslo study (1966) en “MRFIT” Trial (1982), hadden ze de dierlijke vetten vervangen voor zaden oliën. Hier kwamen wat zorgwekkende resultaten uit.
In al deze groepen kregen meer dan twee keer zoveel mensen die dierlijk vet vervingen voor zadenolie galstenen en kanker als degene in de controlegroep. Wel hadden ze een lager cholesterol, wat wellicht een van de factoren kan zijn waardoor je lichaam galstenen produceert. Dit wordt gedacht, omdat hetzelfde ook gebeurde bij mensen die deelnamen aan een onderzoek naar cholesterolverlagend medicatie. Dus we kunnen bij galstenen niet met zekerheid zegen dat het door de olie komt of dat het is doordat je cholesterol afneemt. Ook hebben mensen met een lager cholesterol 2-3 keer meer kans op een beroerte. Een andere zorgwekkende “bijwerking” van overschakelen op (mais)olie is levercirrose….
Kanker
Wat er uit deze studies kwam was allemaal zo zorgwekkend dat de NHA (National Health Association) in 1981, 1982 en 1983 op het hoogste niveau hierover vergaderde. Daar was o.a. Ancel Keys (een visfysioloog) ook voor uitgenodigd, de man die met één van de ongefundeerde hypotheses kwam over de kwalijke gevolgen van dierlijk vet. Tijdens deze vergadering wilden ze uitvogelen wat er met deze onderzoeken aan de hand was. Waarom waren er meer mensen die galstenen en kanker kregen? Ze dachten dat een lager cholesterol misschien wel een teken was dat je kanker kreeg. Uiteindelijk besloten ze dat ze de cholesterolverlagende boodschap te belangrijk vonden om hart- en vaatziekten te bestrijden. Ze wilde niet dat een andere boodschap ze daarbij in de weg zat.
Giftig oxidatieprduct
Wat er gebeurt met het verhitten van zaden oliën is nog veel enger. Hieronder uiteengezet wat één van deze giftige oxidatieproducten die in verhitte oliën zitten voor effect heeft op je lichaam.
Aldehyden
Aldehyden zijn een formele marker voor kanker. Dit ontstaat in enorme hoeveelheden bij het frituren van voedsel in meervoudig onverzadigde (zaden)oliën.
Ook zijn deze gevaarlijke Aldehyden gevonden in commercieel verkrijgbare visolie supplementen.
Aldehyden 4-hydroxynonenal(HNE)is verantwoordelijk voor een “Snelle celdood”, doordat het interfereert met DNA en RNA. Ook verstoort het de basale cel functies. Het veroorzaakt extreme oxidatieve stres en is betrokken bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. Bovendien zij HNE’s een formele marker voor kanker…
Daarnaast is er aardig wat anekdotisch bewijs van mensen die zaden oliën uit hun dieet schrappen dat ze langer in de zon kunnen blijven. Ze hoeven zich niet in te smeren en verbranden niet. Dus deze meervoudig onverzadigde vetten lijken er ook voor te zorgen dat je huid (sneller) verbrand. Helaas is hier nog geen goed onderzoek naar gedaan. Iets wat ik gezien de miljardenindustrie achter de zonnebrandproducten ook niet snel zie gebeuren.
Zaden olie wetenschapper
Nina Teicholz heeft heel veel onderzoek gedaan naar deze zaden oliën en tijdens haar onderzoek sprak ze ook met zadenolie wetenschappers. Eentje vertelde haar dat sinds de fastfoodketens overgestapt waren op transvrije oliën ze veel problemen ervaarde met het schoonmaken. De frituurpannen raakten verstopt doordat wanneer de olie verwarmd wordt het veranderd in polymeren. Dit is een groot molecuul en degenereert zo erg, dat het in een ander soort polymeer veranderd. Deze verstopt de afvoer en bleef op de muren zitten. Wat ze ook probeerden, ze kregen het niet schoon. Speciaal hiervoor moesten ze een nieuw schoonmaakmiddel met extra sterke chemicaliën ontwikkelen om het spul op de muur, in de leidingen en op de vloeren in alle fastfood restaurants te depolymeriseren. Uiteraard waren deze gedegradeerde moleculen ook op de uniformen van de werknemers te vinden. De moleculen hierop waren zo onstabiel dat wanneer ze deze in zakken in de vrachtwagens gooien om naar de stomerij te brengen er uniformen spontaan ontbrandden. Zelfs wanneer deze uniformen schoongemaakt waren en deze in de droger werden gedaan zat er nog steeds zoveel van deze toxische chemicaliën in dat deze explodeerden in de drogers.
Olijfolie
Een olie die ik nog niet genoemd heb, maar wel een vermelding waard is, dat is olijfolie. De eerste olieoorlog ooit ging over olijfolie. In die tijd werd olijfolie gebruikt om lampen mee te branden. Ze zijn het pas als olie om te consumeren gaan verkopen toen dit overbodig werd. Olijfolie is wel net wat anders dan zadenolie, het is dubbel gebonden en is dus een enkelvoudig onverzadigd vet. Een dubbele binding is iets dat zich kan openen en een zuurstof molecuul kan grijpen. Dit noemen we oxidatie, wat dus ontsteking veroorzaakt in je lichaam. Als je maar één dubbele binding hebt, is er maar één “hand” wat zich uitreikt. Dit betekent dat het iets stabieler is. De meeste giftige oxidatie producten bevatten meervoudig onverzadigde vetten, omdat ze de meeste bindingen hebben die kunnen openen.
Bakken en braden
Bakken in olijfolie is dus af te raden. Door het te verhitten kan het, net als bij de zadenoliën, gaan oxideren. Wanneer je het wel wilt gebruiken om over iets heen te gooien moet je ook goed opletten. De kleur van olijfolie moet namelijk bruinig zijn. De lichte “olijfolie” willen ze nog wel eens aanlengen met zadenolie en de groene olijfolie is gemaakt van onrijpe groene olijven. Gebruik in de regel geen enkele meervoudig onverzadigde vetten, hier hoort ook koolzaadolie. Gebruik wanneer je eten aan het bereiden bent onverzadigde vetten zoals reuzel, talg of ghee. En vermijdt gefrituurd voedsel in restaurants als de plaag, want helaas wordt deze nog altijd gefrituurd in zadenolie. Houd er ook rekening mee dat het jaren kan duren voordat deze vetten je lichaam uit zijn. Geduld is dus zeker iets wat je ook hiermee moet hebben.
Conclusie
Dus mensen, ga weer bakken zoals we dit in 1800 deden: met dierlijke vetten. Ik realiseer me dat dit het tegenovergestelde is van wat alle autoriteiten je vertellen. Wanneer je echter kijkt hoe dit advies tot stand is gekomen, hangt dit werkelijk aan een zijde draadje. Ze hebben namelijk alle gerandomiseerde klinische controlestudies genegeerd. In plaats daarvan beroepen ze zich op epidemiologische studies, wat een van de laagste vormen van wetenschap is. Om je een idee te geven van hoe deze vorm “wetenschap” in zijn werk gaat is dit een van mijn favoriete voorbeelden. In de zomer op het strand zijn er veel aanvallen van haaien op mensen. Ook wordt er op datzelfde strand veel ijs verkocht. Hieruit kunnen we dus de conclusie trekken dat de verkoop van ijs ervoor zorgt dat er veel haaien aanvallen. Dus wanneer we de ijskraam sluiten zullen de haaienaanvallen stoppen…is dit betrouwbare wetenschap?
Bronnen
Nina Teicholz
Dr Paul Mason
Sally Fallon-Morrell
Dr Robert Cassar
Paul Saladino, MD
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.