Calorieën: een Feit of een Mythe?

Calorieën: een Feit of een Mythe?

augustus 29, 2022 0 Door Veerle

Gewichtsverlies door minder Calorieën?

In afvalland was calorieën tellen al heel lang een must, want elke calorie telt. Wanneer je minder eet, dan val je ook automatisch af, dat weet toch iedereen ?! Sinds 13 december 2016 is het in Nederland verplicht de calorieën op de verpakking te vermelden. Dit en het jarenlange hameren op hoe belangrijk calorieën zijn heeft eraan bijgedragen dat er gedacht wordt dat calorieën ons werkelijk iets kunnen vertellen. Dat het ons helpt bij het verliezen van vet. Maar is dit wel zo? Is het wel zinnig calorieën te tellen en hoe worden calorieën berekend?

Calorieën Afvallen Tel Calorieën Calorie Reizende StrijdsterDe weegschaal als meetinstrument

Allereerst wil ik het hebben over de weegschaal. Veel mensen zijn namelijk geobsedeerd door dit object, alsof dit wat zegt over het vet wat je op je lichaam hebt. Wanneer je gewicht wilt verliezen kun je namelijk ook 24 uur droogvasten, we bestaan namelijk voor 90% uit water en met het vasten zul je gewicht verliezen. Een andere optie is om veganist te worden en jezelf essentiële nutriënten te ontzeggen zodat je lichaam dit uit je reserves haalt. Dit lijdt ook tot gewichtsverlies. Denk bijvoorbeeld aan je botdichtheid die minder wordt, dit vertaalt zich in het gewicht op de weegschaal.  Dit is echter niet hetgeen waar mensen eigenlijk op uit zijn. Ze willen minder vet aan hun lijf hebben, maar hebben de verkeerde veronderstelling dat ze dit op de weegschaal kunnen aflezen.

Hoe worden calorieën berekend ?

In essentie is een calorie de meeting van hitte van een bepaald object. Het is een eenheid van hitte, oftewel de dichtheid van warmte. Calorieën wordt gemeten in een bomcaloriemeter.

De warmte van het object kan veranderen afhankelijk van wat de omstandigheden zijn. Dus wanneer bijvoorbeeld dit voorwerp op een bankje zit, dan verandert de warmte al naar gelang of het in de zon of de schaduw staat. Plaats je het voorwerp in een vriezer, dan verandert de warmte weer. Wanneer dit voorwerp verbrandt in een bomcalorimeter zal de warmte weer anders zijn.

Thermodynamica

Om calorieën wat meer gewicht te geven wordt de wet van de thermodynamica erbij gehaald. De Thermodynamica kent twee soorten systemen een open en een gesloten systeem, de bomcaloriemeter is een gesloten systeem en wij als mensen zijn een open systeem. Hier ontstaat dus al een probleem voor de geloofwaardigheid van calorieën dat zij ons iets kunnen vertellen wat voedsel in een menselijk lichaam doet. Dit is dus niet met elkaar te vergelijken, omdat de systemen verschillen van elkaar.

Geen calorieën, geen gewichtstoename

Calorieën Calorie Calorieën Teller Tel Caloriën Afvallen Verschillende Lichamen Reizende StrijdsterWanneer er gesuggereerd wordt dat wanneer iets geen calorieën bevat, dat dit dan ook niet in staat is om gewichtstoename te veroorzaken is dit fundamenteel onjuist. Ons lichaam is namelijk zeer complex en hormonen spelen een enorme rol bij het al dan niet verliezen van vet. Het endocriene systeem of hormoonstelsel is het orgaansysteem dat toeziet op de hormonale huishouding. Dus iets wat je endocriene systemen op zo’n manier kan beïnvloeden dat je vatbaar bent voor het opslaan van meer vet, draagt wel degelijk bij aan de opslag van vet. Hiervoor hoeft iets geen calorieën te bevatten om dit te doen.

Neem bijvoorbeeld water. Dit bevat geen calorieën, maar zit verpakt in een plastic fles. Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het effect van plastic verpakkingsmateriaal op eten. Hieronder een klein stuk uit een onderzoek:

 Kunststoffen zoals polyethyleen, polypropyleen en polyvinylchloride zijn polymeren met een lange keten. Naast de chemische samenstelling van het polymeer, zijn de gewenste eigenschappen ook afhankelijk van het mengsel van additieven. De meest gebruikte additieven zijn weekmakers zoals ftalaten, bisfenol A en nonylfenol. Deze groep weekmakers bevat stoffen met hormoonachtige eigenschappen. Deze hormoonontregelaars worden als kritiek beschouwd vanwege hun vermogen om te migreren en hun toxische potentieel.

Wanneer deze stoffen opgenomen worden door (in dit geval) het water, kan het water dan wel geen calorieën bevatten, maar dit betekent dus niet dat je niet aankomt. Het ontregelt je endocriene systeem en kan dus wel degelijk verantwoordelijk zijn dat jij aankomt in gewicht. Iets met NUL calorieën veroorzaakt dus indirect een toename in gewicht. Het veroorzaakt een endocriene disfunctie.

Een voorbeeld van een endocriene disfunctie is wanneer mensen overeten. Dit kan ook veroorzaakt worden door het overeten van Koolhydraten, dit verstoort het endocriene systeem zodanig dat het de ontregeling van alle hongersignalen veroorzaakt. Gevolg, je komt aan. Je bent dus in een vicieuze cirkel beland.

Calorieën versus de Randle Cyclus

Vitamines in Vlees Carnivoor Super Food Vitamines Mineralen Micro Nutrienten Reizende StrijdsterEr is nog iets wat het calorieën tellen onderuit haalt. Dit is dat alles wat je in je lichaam stopt anders wordt verwerkt door je lichaam. Een stuk cake wordt bijvoorbeeld anders verwerkt dan een stuk vlees. Met een stuk cake krijg je eigenlijk geen voeding binnen, maar net zo belangrijk is het feit dat je door dit te eten  de Randle Cyclus (hier hoop ik ook binnenkort een uitgebreid blog over te kunnen schrijven) activeert.

De Randle Cyclus is een mechanisme wat verantwoordelijk is voor vetopslag. Deze activeer je door het suiker en de vet in de cake. Bij vlees krijg je veel nutriënten binnen en je activeert ook de Randle Cyclus niet, want je eet geen suiker bij je vet. Het enige wat je binnen krijgt is, het enige gezonde vet wat er bestaat, namelijk dierlijk vet. Plantaardige olie is geen vervanging en het is ronduit crimineel dat dit als gezond aangemerkt wordt door bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Het is een toxische substantie die ronduit ongeschikt is om als eten aan te merken.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zit het een stuk complexer in elkaar dan “eet minder calorieën dan dat je verbruikt en je verliest het ongewilde vet van je lichaam”. Je lichaam is veel complexer en niet terug te brengen tot de werking van een machine. Wat je in plaats van calorieën tellen al verder kan helpen is het adopteren van een natuurlijk dieet. Eentje waar je lichaam op gebouwd is. In mijn optiek en met alles waar ik achter ben gekomen is dit een dieet wat vooral bestaat uit vlees en dierlijk vet.

Wat vind jij van het tellen van Calorieën?

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.