Zijn Groente en Fruit wel zo natuurlijk?

Zijn Groente en Fruit wel zo natuurlijk?

mei 30, 2022 1 Door Veerle

Deze week een artikel over de genetische manipulatie van groente en fruit. Het Voedingscentrum (oneerlijk over eten)  adviseert in de schijf van vijf dat mensen per dag minimaal 250 gram groente en 2 porties (200 gram) fruit per dag moeten eten. Ze pretenderen dat ze hun advies op gedegen wetenschappelijk onderzoek baseren. Ik zal iets uitlichten om te laten zien hoe weinig ze begrepen hebben (in het beste geval is het onwetendheid en in het slechtste geval misantropie) van hoe ons lichaam werkt. Neem vitamine C, op hun site staat het volgende:

“Gedroogd fruit kan vers fruit niet vervangen omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen.”

Ze doen ten onrechte alsof je met fruit vitamine C binnen krijgt. Dit is niet het geval. Fruit bevat namelijk fructose, wat door je lichaam omgezet wordt in glucose. In de Jaren 70 vorige eeuw hebben onderzoekers al aangetoond dat  suiker en vitamine C een vergelijkbare structuur hebben en de cellen via dezelfde route binnenkomen, de GLUT-receptoren. Glucose heeft voorrang in je lichaam en zal dus de vitamine C uitsluiten. Groente bevat net als fruit zoveel antinutriënten dat dit de opname van de vitamines en mineralen in ons lichaam blokkeert. Bovendien kunnen antinutriënten voor veel problemen zorgen in ons lichaam.

Als dit niet genoeg reden is om geen groente en fruit meer te eten, dan zal ik je laten zien dat de groente en fruit die we consumeren helemaal niet natuurlijk is, maar door ons mensen genetisch gemanipuleerd is. Om ze groter te maken, en om deze voor ons (enigszins) eetbaar en smakelijk te maken.

Reizende-Strijdster-Genetisch-GemanipuleerdGenetische Manipulatie

Deze week wil ik aan de hand van afbeeldingen aantonen hoe onze moderne groenten en fruit zo genetisch gemanipuleerd zijn dat ze vaak  niet eens meer lijken op hun voorvaders.
Genetisch Gemanipuleerd Eten oftewel GMO’s brengen vandaag de dag sterke reacties teweeg. Men denkt aan het enge bedrijf Monsanto, dat zaden genetisch manipuleert en patenteert, om vervolgens boeren aan te klagen wanneer één van hun zaadjes op het land van de boer terecht komt en ontspruit…. GMO’s zijn echter niet iets nieuws. Je zou je daarom kunnen afvragen waarom je het wel prima vindt om een genetisch gemanipuleerde watermeloen op te eten en niet de genetische gemanipuleerde sojabonen van Monsanto. Hierbij ga ik alleen uit van het feit dat beide genetisch gemanipuleerd zijn en niet de andere problemen die het eten van een sojaboon met zich meebrengt. Dus waarom eten mensen wel het één, maar maken ze een probleem van het ander?

GMO Gewenning

Het simpele antwoord is gewenning. Wanneer je als mens “zo lang” al iets eet (en dat hoeft niet eens lang te zijn) dan wordt het ineens normaal gevonden en wordt er gedacht dat we altijd al zo aten. We zijn kort van memorie, bovendien wordt ons de geschiedenis over ons voedsel niet eens geleerd. Dat komt mooi uit, aangezien we anders de constante stroom aan leugens niet geloven over wat een gezond dieet is. De geschiedenis die wel gegeven wordt op scholen wordt verdraaid om het narratief van belanghebbende partijen te verkondigen. We eten bijvoorbeeld nog niet zo lang zadenoliën zoals margarine, maar er zijn weinig mensen die erover nadenken of dit wel gezond is. Terwijl tegelijkertijd bepaalde ziektes zijn toegenomen, waaronder hartklachten.

In plaats dat er wordt gekeken wat de oorzaak zou kunnen zijn, worden bepaalde ziektes genormaliseerd. Zadenoliën worden zelfs gepromoot om je hart gezond te houden! Dit is misdadig. Hiermee wil ik zeggen dat alleen omdat we 50 tot 100 jaar iets eten dit niet betekent dat het onze gezondheid niet geschaad heeft. Net zo min dat we niet blind zelfbenoemde autoriteiten of de gekochte media moeten geloven, maar zelf moeten blijven nadenken en in de geschiedenis moeten duiken. Wist je bijvoorbeeld dat binnen de voedselindustrie men nieuwe dingen op de markt kan brengen zonder te testen of dit onze gezondheid niet schaadt? Zadenoliën zijn bijvoorbeeld zonder dat ze getest zijn op de markt gebracht als alternatief op boter. Het wordt op het grote publiek uitgetest. Wij mogen er dubbel voor betalen: eerst met ons geld, daarna met onze gezondheid.

GMO smaakpapillen

Voordat ik te ver afdwaal gaan we snel weer terug naar de GMO’s. De genetische manipulatie van gewassen wordt toegepast om de planten gewenste eigenschappen te geven. Zoals ze resistenter maken tegen plagen – geen zorgen, dat geïntegreerde gif is prima voor jou! Daarnaast wordt er voor onze smaakpupillen hevig aan gesleuteld. Fruit is vooral vele malen zoeter, pitloos, en minder vezelig gemaakt. Met dit in het achterhoofd kun je jezelf afvragen hoe graag we groente en fruit aten en hoe goed ze daadwerkelijk voor je zijn. Vlees daarentegen is nooit genetische gemanipuleerd en smaakt ons nog altijd even goed. Het enige wat we zijn gaan doen is ons afval aan dieren voeren om ze onnatuurlijk vet te mesten, waar ik overigens zeker geen fan van ben.

Hieronder wat voorbeelden van het originele groente of fruit en hun moderne variant.

Wilde watermeloen

Reizende Strijdster Wilde WatermeloenChristie’s

Dit is een detail uit het 17e-eeuws schilderij van Giovanni Stanchi, dat gemaakt werd tussen 1645 en 1672. Het toont een watermeloen die er opvallend anders uitziet dan de moderne meloen. Zoals je kunt zien heeft de meloen op het schilderij bij de dwarsdoorsnede wervelende vormen en is het opgedeeld in zes driehoeken, zoals een taart. (Scott Ehardt/Wikimedia)

 

Reizende Strijdster Watermeloen

Scott Ehardt/Wikimedia

In de loop van de tijd hebben mensen watermeloenen genetisch gemanipuleerd om een rode, vlezige binnenkant te krijgen – wat eigenlijk de placenta is. Sommige mensen denken dat de watermeloen in Stanchi’s schilderij misschien gewoon onrijp is , maar de zwarte zaden in het schilderij suggereren dat de watermeloen rijp was. Onrijpe pitten zien er namelijk heel anders uit.

Wilde Banaan

reizende strijdster wilde Banaan
Genetic Literacy Project

De eerste bananen zijn waarschijnlijk tenminste 7.000 jaar geledenen mogelijk al 10.000 jaar geleden – gecultiveerd in wat nu Papoea-Nieuw-Guinea is. Ze werden ook in Zuidoost-Azië gekweekt. Moderne bananen zijn van twee wilde variëteiten afkomstig, Musa acuminata en Musa balbisiana. Deze hadden grote harde zaden hadden, net zoals op de foto te zien is.

Moderna Banaan

reizende-strijdster-reizende-strijdster-Banaan

Domiriel/Flickr Creative Commons

Deze hybride produceerde de moderne banaan, met zijn handige, grijpbare vorm en pelbare schil. In vergelijking met zijn voorouders heeft de vrucht veel kleinere zaden en smaakt hij beter, wat voornamelijk komt door de gigantisch grote hoeveelheid suiker.

Wilde Aubergine

reizende strijdster Wilde Aubergine

Nepenthes/Wikimedia

Door de geschiedenis heen is er een breed scala aubergines geweest. Zowel in vorm als in kleur. Er zijn witte, azuurblauwe, paarse, en gele aubergines – zoals die hierboven worden getoond. Sommige van de vroegere aubergines werden in China gekweekt. Primitieve versies hadden stekels op de plaats waar de stengel van de plant aansluit op de bloemen.

Moderne Aubergine

reizende strijdster Aubergine

YoAmes/Flickr/CC BY-SA 2.0

Echter het selectief fokken heeft de stekels verwijderd en ons de grotere, bekende, langwerpige paarse groente gegeven die je in de meeste supermarkten vindt. 

Wilde Wortel

reizende strijdster Wilde Wortel

(Genetic Literacy Program)

We vinden de oudste wortels in de 10e eeuw en deze werden geteeld in Perzië en Klein-Azië. Men dacht dat deze oorspronkelijk paars of wit waren met een dunne, gevorkte wortel – zoals die hier worden getoond – maar ze verloren hun paarse pigment en hadden een gele kleur.

Modern Wortel

reizende strijdster Wortel

(TTL media/Shutterstock.com)

Boeren domesticeerden deze dunne, witte wortels, die een sterke smaak en tweejaarlijkse bloem hadden, in deze grote, oranje wortels die een jaarlijks wintergewas zijn. Het oranje was overigens een als eerbetoon aan het Nederlandse koningshuis.

Wilde Mais

reizende strijdster Wilde Mais

(livingcropmuseum.info)

Misschien wel het meest iconische voorbeeld van genetische manipulatie is de Noord-Amerikaanse suikermaïs. Deze werd gekweekt uit de nauwelijks eetbare teosinte-plant (oermaïs). Natuurlijke maïs (hierboven afgebeeld) was droog als een rauwe aardappel, volgens deze infographic van scheikundeleraar James Kennedy. Suikermaïs werd voor het eerst gedomesticeerd rond 7.000 voor Christus.

Moderne Mais

reizende strijdster Mais

(Rosana Prada/Flickr/CC BY 2.0)

Tegenwoordig is maïs 1.000 keer groter dan 9.000 jaar geleden en veel gemakkelijker te pellen en te kweken. Ook bestaat 6,6 procent ervan uit suiker, vergeleken met slechts 1,9 procent in natuurlijke maïs, volgens Kennedy. Ongeveer de helft van deze veranderingen vond plaats sinds de 15e eeuw, toen Europese kolonisten het gewas begonnen te cultiveren.

Wilde perzik

reizende strijdster Wilde Perzik

(James Kennedy)

Perziken waren vroeger kleine, kersachtige vruchten met weinig vruchtvlees. Ze werden voor het eerst gedomesticeerd rond 4.000 v.Chr. door de oude Chinezen en smaakten aards en licht zout, “als een linze”, aldus Kennedy.

Moderne perzik

reizende strijdster Perzik

(James Kennedy)

Na duizenden jaren selectief doorkweken en kruisen zijn perziken nu 64 keer groter, 27 procent sappiger en 4 procent zoeter.

 

Dus zijn groente en fruit wel zo natuurlijk?

Het antwoord is nee. Moderne groente en fruit zijn genetisch gemanipuleerd. Om het voor ons smakelijk en makkelijk te maken om te eten. Verder om zoveel mogelijk winst te maken op de teelt ervan. Weet je wat je niet genetisch hoeft te manipuleren om lekker te kunnen eten? Vlees en vet van dieren. Ook heeft dit geen sausjes nodig om smakelijk te zijn, zoals veel groente dit wel nodig hebben. Bovendien willen planten niet gegeten worden. Aangezien ze geen poten hebben om weg te rennen moesten ze het anders oplossen. Dit hebben ze gedaan door anti nutriënten en allerlei gifstoffen die ons vergiftigen. Vergeet namelijk niet dat 99,9% procent van de pesticiden door de plant zelf worden gemaakt. Dit gaat zo langzaam dat veel mensen het niet doorhebben, maar vergis je niet: je wordt vergiftigt en uiteindelijk betaal je met je gezondheid.

BRONNEN:

Sciencealert
Businessinsider

 


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.