
Zijn vleesvervangers wel gezond?
Waarom ik geen vleesvervangers (meer) eet
In de periode dat ik vegetarisch was heb ik zeker wel vleesvervangers op, waaronder de Beyond Burger. De reden dat ik hiervoor koos was omdat ik soja altijd zoveel mogelijk vermeed. Dit vanwege het hoge fytooestrogeen gehalte die in soja te vinden is. Tijdens mijn opleiding tot fytotherapeut werd hier al voor gewaarschuwd. Medicinaal gebruik was prima, maar je moest ermee uitkijken en het werd sterk afgeraden om dit te veel in je dieet te hebben. Je hoort vaak dat mensen In Azie veel soja eten en zo gezond zijn. Wat er wordt verzwegen is dat het in deze landen enkel als aanvulling ergens bij gegeten wordt. En zeker niet in de hoeveelheden die wij in het westen eten en drinken. Fytooestrogeen gooit je hormoonhuishouding uit balans en moet dus echt met mate geconsumeerd worden. Dit wist is, dus ik zocht altijd producten waar dit niet in zat. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Beyond Burger en dacht dat dit wel een goede vervanging was van vlees.
Beyond burger in de uitverkoop
Wat me toen al opviel was dat de Beyond Burgers nooit uitverkocht raakte. Vaak lagen er veel bij de AH met 35% korting. Dit verbaasde me enorm, want de gerookte buffel mozzarella waar Rick en ik dol op waren werd na enkele maanden al uit het assortiment gegooid omdat het niet goed verkocht. Toch is de Beyond Burger nog steeds te koop in de supermarkt. Bijzonder dat een burger die niet goed verkoopt wel in het assortiment blijft.
Een aantal Beyond Burger ingrediënten uitgelicht
Voordat ik iets kocht keek ik altijd wat er qua ingrediënten in het product zat. Helaas dacht ik op dat moment dat natuurlijk klinkende ingrediënten wel goed voor je gezondheid moesten zijn. Het ingrediënt wat er het meeste in voorkomt staat altijd vooraan, dus de Beyond Burger bestaat voor het meeste deel uit water. Aan de prijs is dat niet te zien, want deze burger kost €5,99 voor 2 burgers(€ 26,39 per kilo). Aardig prijzig dus…
Raapzaadolie
Er zit ook aardig wat industriële olie in, in de vorm van (GMO) raapzaadolie. Dit is een ingrediënt wat je niet in je lichaam moet willen hebben. Raapzaadolie is een afvalproduct wat nu wordt verkocht als een product waar je in kunt bakken, maar er kleven gevaren aan het gebruik van deze olie. Deze olie zorgt voor Nier- en lever problemen, hartproblemen, hypertensie en beroerte en kan normale groei vertragen. Wil je meer te weten komen over industriële oliën die verkocht worden als bakolie raad ik je aan om deze lezing van Nina Teicholz luisteren. Ze is journaliste en is hier helemaal ingedoken
Maltodextrine
Zoals gezegd lette ik altijd op de ingrediënten en ik kocht eigenlijk nooit producten waar dextrose, suiker, maltodextrine inzat. Helaas zag ik bij het uitzoeken van dit artikel, dat ik dus wel degelijk een product heb gekocht waar dit inzat. Zelf ben ik nooit fan geweest van het overdadige gebruik van suiker in al onze (hartige) producten. Dat suiker niet goed is voor het menselijk lichaam is wel bekend, maar toch zie ik ineens steeds meer geluiden ontstaan dat suiker gezond is. En dat wij als mens dit nodig hebben. Wat complete fictie is. Over welke invloed suiker heeft je lichaam heb ik een artikel geschreven “Is fruit wel zo gezond voor je?”. Dus als je daar nieuwsgierig naar bent raad ik je aan dat te lezen.
Oxalaten
De burger is ook nog voor een deel van “groente” gemaakt. Lekker bewerkte groente, dat wel. Niets voelt zo natuurlijk en gezond aan als een burger dat in een lab gemaakt is. Dat neemt niet weg dat er ook wat oxalaten in deze burger te vinden zijn. Zoals Rick al in zijn artikel schreef is er geen methode om deze venijnige oxalaten uit ons voedsel te halen. Oxalaatzuur is een organisch zuur dat in veel planten voorkomt als middel om zich te verdedigen of om hun mineralen te behouden. Er zijn heel veel klachten die oxalaat gerelateerd zijn, maar de bekendste klacht is het vormen van nierstenen.
Duurzaam vlees vs vleesvervanger
Er wordt beweerd dat een stuk vlees vervuilender is dan een veganistisch burger. Daarbij wordt altijd uitgegaan van vlees dat uit megastallen afkomstig is. Dit is sowieso niet iets wat ik steun. Bovendien is het niet eerlijk om elk stuk vlees over 1 kam te scheren. Ik koop mijn vlees lokaal bij een boer die het vee het natuurlijke dieet laat eten; gras. De Beyond Burger wordt deels in China gemaakt (bewerkt), waarna het terug naar de VS gaat en het verder bewerkt wordt. Daarna wordt het naar diverse landen verscheept om te verkopen. Bovendien groeit niet alles wat er in de burger zit op 1 plek en zijn vele ingrediënten behoorlijk bewerkt. Die bewerkte producten worden ook weer in andere fabrieken gemaakt voordat deze gebruikt kunnen worden in de productie van een veganistische burger. Vertel mij maar wat hier duurzaam aan is? Één ding is wel zeker: er wordt meer geld verdiend met een fabrieksburger dan eentje die gemaakt is van vlees afkomstig van een koe die lekker in de wei heeft kunnen grazen…
Beyond Big Business
Aan alle kanten wordt er heftig geïnvesteerd in de plantaardige burgers. James Cameron heeft miljoenen gestoken in een plantaardige proteïne fabriek. Ook heeft hij een propaganda film gemaakt over veganisme. Het mag geen documentaire heten namelijk. Die film is op youtube aardig wat keren ontkracht er is zelfde een The Game Changers Debunked Film gemaakt.
Bil gates heeft ook flink geïnvesteerd in Beyond Meat, net als Leonardo Di Caprio en andere bekende miljonairs, en figuren zoals Prince Khaled. Prince Khaled’s KBW Ventures is een bedrijf van een Saoedische prins die, nu de oliewinning aan het afnemen is , aan het investeren is in veganistische producten. En zo vreemd is dat niet, want er valt veel geld te verdienen in bewerkte troep. Ik wil het namelijk geen voedsel noemen, want al deze producten voeden een menselijk lichaam niet. Er ontbreken zoveel vitamines en mineralen, dat wanneer je dieet alleen maar uit deze producten zou bestaan je supplementen nodig hebt om in leven te blijven. Het klinkt als een hypothese, maar duizenden veganisten laten zien dat supplementen naast nodig ook blijkbaar de normaalste zaak van de wereld is. Sommige slikken zo’n 10 verschillende supplementen, en hebben dus een pillendoos waar menige bejaarde “U” tegen zegt. Uiteindelijk kun je je afvragen of je niet gewoon kan leven van alleen supplementen. Wat zou het toch handig zijn als de natuur essentiële vitamines zoals B12 in iets eetbaars zou stoppen. Oh wacht!
Mijn eigen Beyond Burger Experiment
Nadat Rick en ik hadden besloten weer vlees toe te voegen aan ons dieet en we ons hier zoveel beter door gingen voelen besloten we om de Beyond Bugers die we nog hadden liggen weg te geven. We vonden het zonde om ze weg te gooien en we kende iemand die veganistisch is. Wel hield ik 1 pak achter en daarmee heb ik een klein experiment uitgevoerd.
We besloten er eentje te bakken en de andere “rauw” ernaast te leggen. We legden beide burgers op een plaat in de bijkeuken.
In december gaat er in de bijkeuken de verwarming niet aan en de burger zou dus niet moeten uitdrogen. In de eerste dagen lekte er zoveel olie uit dat we hem daarin hadden kunnen bakken. En na een week was de “rauwe” burger helemaal uitgedroogd en zo ziet het er nog steeds uit na een half jaar. Aan de gebakken burger is helemaal niets veranderd in al die tijd.
Conclusie
Ons lichaam is gemaakt om natuurlijke en onbewerkte voeding te eten. Voor mij persoonlijk zijn dat dierlijke producten. Hierbij voel ik me het beste. Wanneer je toch geen vlees wilt eten wil ik je toch op het hart drukken om geen fabrieksburgers te eten. Wanneer je gaat bakken vermijdt de industriële oliën en bak lekker in Ghee, boter of als je toch veganistisch wilt blijven in kokosolie. Iets wat in een fabriek verwerkt en bewerkt is, dat is niet iets wat we in ons lichaam horen te stoppen. De Beyond Burger is zo heftig bewerkt en bestaat uit zoveel schadelijke ingrediënten dat het nooit een goed effect op je lichaam kan hebben. Zorg goed voor jezelf, dit soort bedrijven doen dat namelijk niet voor je.
Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?
Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.