Zonnebrandcrème: Wel of niet Smeren

Zonnebrandcrème: Wel of niet Smeren

juni 28, 2023 0 Door Veerle

We hebben zonlicht nodig voor allerlei processen in ons lichaam, dus heel de tijd binnen zitten is geen goed idee. Wanneer je dan naar buiten gaat moet je jouw huid en ogen alleen wel de kans geven om ook gebruik te maken van het licht. Hoe belangrijk dit is, kun je lezen in mijn artikel van gisteren.

Bescherm je tegen de zon

Is het dan handig om je huid af te sluiten van de zonnestralen door middel van zonnebrandcrème? Nee, dat is het niet. Ook is het trouwens beter om geen zonnebril op te zetten, het is dus tijd om de ogen te gaan trainen om zonder zonnebril buiten te zijn. Een proces waar ik overigens nog in zit. Je ogen schijnen eraan te wennen (zeggen ze!)…

In het zonnetje gezet worden

Je moet door middel van een kleur op je huid, de tolerantie van je huid opbouwen. Dat betekent dus dat je dit in de lente moet doen. Dus niet met je lelieblanke huidje meteen in de zomer jezelf laten verbranden zonder je in te smeren. Uiteraard moet je wel verstandig zijn en niet uren lang op het heetst van de dag in de zon vertoeven. Je huid heeft namelijk ook een saturatiegrens en wanneer je bereikt hebt, is het verstandig om jezelf door middel van kleding te beschermen. Ook kun je goed afwisselen tussen zon en schaduw. Onze hond Boomer geeft hierin altijd het goede voorbeeld. Hij wil heel graag naar buiten in de zon vertoeven, maar hij blijft er niet uren in liggen. Wanneer hij een tijd in de zon heeft gelegen, ruilt hij die plek in voor een schaduwplek.

Zonnebrand uit de handel halenToxische Cremé

In 2020 vroegen onderzoekers aan Amerikaanse toezichthouders om enkele zonnebrandmiddelen van de markt te halen, waaronder merken zoals Coppertone, Banana Boat en Neutrogena. Ze hadden namelijk bewijs gevonden van een potentieel carcinogeen. Wetenschappers dienden een petitie in bij de Food and Drug Administration om alle zonnebrandmiddelen met het actieve ingrediënt octocryleen uit de verkoop te verwijderen. Producten gemaakt met de chemische stof kunnen benzofenon bevatten, een vermoedelijk carcinogeen dat ook kan interfereren met belangrijke hormonen en voortplantingsorganen. Dit zegt een groep onder leiding van Craig Downs, uitvoerend directeur van het non-profit Haereticus Environmental Laboratory dat risico’s voor de gezondheid en het milieu bestudeert. Dit lijkt me toch wel een reden om te heroverwegen of je jezelf en je kinderen in wilt smeren. Zeker met de wetenschap dat veel schadelijke stoffen nog steeds op de markt mogen worden gebracht en dus de mogelijkheid bestaat dat zonnebrandcrème vol met andere toxines zit.

Conclusie

Waarom zou je jezelf nog insmeren als je weet hoe belangrijk de zon is en hoe toxisch zonnebrandcrème kan zijn? Wanneer je goed voor je huid zorgt, kun je gewoon van de zon genieten zonder te hoeven smeren.

 


Heb je begeleiding nodig met het carnivoordieet of met het vasten?


Reizende-Strijdster-Coach-vasten-en-carnivoor


Heeft mijn informatie je verder op weg geholpen?
Overweeg dan om een (eenmalige) donatie te doen.

Of doneer via je Paypal account naar reizendestrijdster@gmail.com
Kies bij het overmaken voor een vriend, zo ontvang ik de gehele donatie en gaan er geen transactiekosten vanaf.